Internet och handboll, del 1

Jag tänkte skriva några rader om hur man kan utnyttja internet för att stilla sitt handbollsintresse.

Del 1: Ekuriren, Online och Clientware

Ekuriren.se har sänt många av bortamatcherna under årets säsong. De har haft lite otur med produktionen som inte alltid har fungerat perfekt och ibland faktiskt inte alls. Jag tror däremot att de tillsammans med produktionsbolaget lär sig mer för varje gång och det bör bli bättre och bättre för varje match som sänds. Ett plus är även att de lägger ut matcherna i efterhand på ekuiren.se så att man kan se dem hur många gånger man vill (klicka här för att komma direkt till matcharkivet). Även Svenska Spel och livehandboll.se har sänt vissa matcher direkt över internet. Med Svenska Spel så krävs det att man har ett spelkort och på livehandboll betalar man per match man ser.

Det finns även andra sätt att följa matcherna. Heh.nu lägger upp matcherna i något de kallar "online" (klicka här för att komma dit, den visas när det är sändning). Det är en liten ruta som uppdateras live där man kan se de senaste händelserna i matcherna. Detta är ett lätt sätt att följa matchen exempelvis i en mobiltelefon.


Clientware
Så här visas spelplanen i clientware. Grön prick = mål, röd prick = skottmiss.

Det finns ett lite mer avancerat verktyg i något som kallas clientware (kan laddas hem här). En video som visar hur clientware fungerar och ser ut kan hittas här. Den text som visas i onlinefönstret kommer från det som görs i clientware. Om man installerar programmet kan man i realtid följa vad som händer på planen och statistiken uppdateras varefter matchen går. Matchanalyserna som efter match blir tillgängliga på heh.nu (här) är genererade genom sytstemet för clientware och genom att installera programmet går det alltså att under matchens gång se hur siffrorna ändras. När jag kollar på en match via TV eller webb så brukar jag alltid ha clientware uppe för att kunna kolla snabbt hur många mål på hur många skott någon gjort och hur heta de är just nu. Det är även intressant att se hur målen kommer till, om det är på någon typ av kontring eller om avslutet kommer från kanten eller nånstans på 9 meter. Siffror säger inte allt men de kan ibland vara mycket tydliga och intressanta. Det funkar bra att köra samtidigt som TV eller webb eftersom det uppdateras så snabbt, ibland till och med fortare än själva livesändningen. Systemet fungerar så att det vid varje elitseriematch sitter några och registrerar det som händer direkt, även vissa matcher i allsvenskan går att följa på detta sätt.

Matchanalys hämtad från heh.nu

Matchanalys för matchen Guif mot H43. Man kan bland annat notera att Guif bara hade 8 tekniska fel och att 23 % av H43:s skott räddades av Guif:s målvakt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0