Jag gillar att ligga överst

Så, då var ordningen återställd. Landets bästa lag är återigen landets bästa lag. Elitseriens bästa tränare bjöd mig på kaffe i Sporthallen under dagens träning, det är stort det! :)

På tal om dagens träning så var den lite lugnare än vanligt, kanske för att grabbarna ska kunna varva ner och somna tidigt ikväll. De ska ju upp mitt i natten och flyga iväg mot spelet i Europa. Vem bryr sig om det? Jo, det ska jag berätta, hela laget bryr sig om det! Att spela matcher mot ett annorlunda och "konstigt" motstånd är precis vad dessa unga killar behöver för att utvecklas. Att det sen inte blir fullsatt i Eskilstuna när cupen spelas i sportlovstider får väl vara som det är, matcherna är ändå värdefulla!

Nog om det, Krille sa i alla fall att de skulle vinna där nere och sen blinkade han med ena ögat och då måste man ju tro att de tänker göra det, även om det blir en svår match. Vi kan även konstatera att vi väl nästan har säkrat nästa års cupspel, ettan och tvåan i serien är ju garanterade platser i någon av de europeiska cuperna och det ska mycket till för att vi inte ska komma etta eller tvåa nu. Tittar vi på spelprogramet så känns det som vi har lättare matcher kvar än vad Sävehof har, det känns helt klart realistiskt att vi kan vinna serien i år.

I övrigt noterar vi från dagens träning att det blev avslutning med löpning för grabbarna samtidigt som Krille sa åt dem att måla upp positiva bilder i huvudet. Att se sig som vinnare framför sig. Efter gårdagens match så kan jag tro att några av spelarna tänkte på det fantastiska draget som blir på hemmaplan när de tänkte på positivia bilder. Jimmy Jansson stod över löpningen och stående vid sidlinjen visslade han ledmotivet till Rocky samtidigt som de andra sprang. Självklart avslutades då löpningen med att spelaren närmast trappen sprang upp och skuggboxades överst! Ni hör att de alltid har roligt tillsammans.

Passar även på att gratta Zacke till landslagsplatsen i det kommande EM-kvalet. Kanske man ska åka och kolla till och med, för en gång skull spelar ju landslaget i rätt ända av landet (Hovet, Stockholm 13/6).

Till sist uppmärksammar vi även att de äldre fått svårade att vinna i fotboll på sista tiden, självklart är det Båverud som får höra pikarna om det eftersom det verka sammanfalla med hans ankomst till Guif. Men det får han ta, han spelar ju trots allt handboll i Sveriges bästa lag!


Nu är det dags att skaka av sävespöket

2009 var senast vi vann mot Sävehof. Dels hemma 16/12 men före det den magiska matchen i Partillebohallen 2009-05-03. Jag tror inte att någon guifare kommer glömma den kvällen. I matcherna under 2010 har vi i ärlighetens namn inte varit nära att ta poäng mot Säve, men nu får det vara nog!

Ikväll ska det visa sig vilket lag som är bäst i Sverige och självklart ska hemmaplan vara det som gör skillnaden. Haukur berättar i webb-tv på ekuriren.se att det ger ett stort stöd att komma in i en helt röd hemmahall. I mitt senaste inlägg var jag lite kritisk till att det inte kommer över 1000 personer på en cupmatch, vissa tyckte jag var lite hård (och jag fick till och med ett nytt smeknamn) men det är inget mot vad jag kommer vara om det inte kommer över 2000 på kvällens match. Sportlov eller inte, nu ska hallen fyllas och det är röd tröja som gäller!

Oddsen är till fördel för Guif: 1,85 på hemmaseger och 2,15 på bortalaget. Tror ni att Guif svarar upp till förväntningarna? Jag tror det. Många tänker nog att med Robin Andersson i den form han hade när han skadade sig så hade det varit en helt säker seger. Nu är det andra som måste göra jobbet och ersättaren Båverud kommer igång mer och mer på träningarna och gjorde en bra match i söndags. Till det positiva hör att Danne Johansson verkar kunna spela. Inget ont om Janne Ekman men det var Danne som var den avgörande faktorn när vi vann mot Säve under 2009. Alexander Karlsson skadade däremot baksida lår i veckan och på tisdagens träning fick Båverud spela rätt mycket på H9 vilket fungerade bra. I övrigt var det bra stämning på träningen som vanligt. Det var tydligt fokus på dagens match och man märker att det drar ihop sig mer och mer mot slutspel. Jimmy Jansson jublade när hans lag vann en löprunda med boll runt några koner och påpekade stolt att de vann med "både Jansson och Båverud". I övrigt hade just Jansson ett stenhårt underarmsskott från 11 meter kryssribban ut och han hade inte lätt att släppa att den inte gick in. Hade nog varit en kandidat till årets mål på träning om den letat sig in i krysset.

Vi noterar även att Lindesberg spelar hemma idag mot H43 och vi hoppas verkligen att det nordligaste laget står som segrare där. När jag nu även puffar för något annat än just Guif så tipsar jag om att Eskil har gratis inträde i mälardalsderbyt på fredag där de kan ta ett stort kliv närmare allsvenskan.

Zacke röda

Semifinal 5 borta mot Säve 2009. Ikväll ska det vara lika rött på läktaren när Zacke får sträcka sina händer efter mål. Ikväll smäller det, spöket ska bort och tillsammans bär vi Guif fram till serieledning. Välkommen hem Emil...

Vad är det publiken i Eskilstuna vill ha?

Internationell cupmatch. Hemmapremiär för Daniel Båverud. Bra internationellt motstånd. Sittplatser på långsidan. Varför är det inte fler som vill se det?

Jag förstår verkligen inte varför det idag bara kommer 942 personer. Det är (med en diff på två personer) hälften av Guifs snitt i elitserien. För mig är det märkligt att inte fler kommer, alla kan väl inte ha åkt på sportlovssemester? Dock är 942 personer mer än vad tre av lagen i elitserien har i snitt, å andra sidan är det mer ett underbetyg åt dem än en ursäkt för oss. Eller är det så att vi är bortskämda? Jag tycker inte det. Ibland undrar jag om det skulle bli fullt ens om Kiel kom hit och spelade mot oss. Om inte Kiel spelade i elitserien såklart...

Å andra sidan, vi som kom ångrade oss nog inte. Visserligen förlorade Guif (32-33) men man gjorde en bra match mot ett mycket bra motstånd. Roligt att se grabbarna stå upp bra mot ett på pappret bättre motstånd. Aren och Båverud visade upp prov på bra skytte och Zacke och Matte visade att de hittar varandra i sömnen. Härlig underhållning! Vi bjöds också på lite domslut som nog inte skulle varit likadana i elitserien men det är ju något av tjusningen med cupspelet. Även om vi förlorade idag och det är en svår match borta nästa helg så skulle jag inte säga att det är kört än, även om det känns svårt.

Jag tycker i alla fall att vi som kom har all anledning att känna oss stolta. Både över spelet på plan och att vi faktiskt ansträngde oss på läktaren.

I övrigt noterar vi att Lindesberg tog sista chansen att hänga med i botten. Drömmen om att H43 åker ut och Hammarby och Lif kvalar sig kvar lever fortfarande!

G U I F

Man har inte roligare än man gör sig. Lite fint blev det väl i alla fall?



Challenge Cup söndag 17:00, 5 anledningar att gå!

Två svåra bortamatcher i veckan gav totalt en poäng. Skövde bröt sviten och vann enkelt och mot Alingsås blev det oavgjort efter att AHK kvitterat på straff när matchen var slut. Märkligt att det ibland är svårt att få till både anfall och försvar samtidigt. Anfallet mot Skövde med 30 mål (varav många i uppställt spel) måste få godkänt medan 39 insläppta inte är okej. Mot AHK var det sen mer rimliga 25 insläppta och 25 gjorda. Det svänger i handboll!

Imorgon är det så dags för nästa match i Challenge Cup. För motståndet står RK Cimos Koper från Slovenien. De kom med flyget redan igår och enligt rapporter från dagens träning är de stora och hårdskjutande. Återstår då att se hur snabba de är i fötterna bakåt istället. En härlig utmaning för Eskilstunas stolthet. Rapport från träningen säger även att de i alla fall inte skulle ha en chans mot Guif i fotboll, men det är ju handboll som gäller imorgon.

Röda bloggen listar här utan inbördes ordning 5 anledningar att komma på matchen imorgon:

Ekonomi. Om du kommer och köper en biljett så stödjer du Guif och hjälper på så sätt till att se till att europaspelet går runt ekonomiskt. Dessa matcher är oerhört utvecklande för spelarna men det kostar pengar med långa resor.

Stämning. Det är alltid roligt att se Guif spela hemma i Sporthallen. Tillsammans skapar vi stämningen och atmosfären runt matcherna.

Sittplats. Tillhör du de som brukar stå och kolla på handboll? Denna gång har du chansen att sitta på en bra plats på långsidan och se matchen. Det kommer finnas sittplatser att köpa i Sporthallens biljettkassa.

Internationellt motstånd.
Ta chansen att se hur Guif står sig mot högklassigt internationellt motstånd. Är Slovenerna tillräckligt snabba i hemlöpen? Vilka bedömningar gör domarna?

Daniel Båverud.
Hemmapremiär för nyförvärvet. Ni har säkert sett honom i Sporthallen i Hammarbys tröja men nu får vi se det hårdskjutande och försvarsstarka nyförvärvet i röd tröja. Självklart ska vi vara där och ge honom ett varmt välkomnande.

Ses imorgon, tillsammans skapar vi stämningen på läktaren och höjer på så sätt spelarna på planen.

Pontus

Det är många som inte syns men som gör ett stort jobb runt dessa arrangemang, Pontus är en av dem. Fredag kväll och en upptagen Pontus meddelar att någon måste åka och hämta motståndarnas ena målvakt från flyget under lördagen eftersom han glömt sitt pass när resten av laget åkte på fredagen. Nu hastar han iväg med en säck bollar i ena handen och mobilen i andra samtidigt som han fått två medhjälpare att bära vattnen som Slovenerna ska ha till träningen.

Skövde borta och ett nyförvärv

Sådär ja! Daniel Båverud blev det som kommer in och fyller ut truppen i Robin Anderssons frånvaro. Även om jag inte har sett honom varken i någon träning eller match med sitt nya lag så känns det som ett mycket bra val. Både ekonomiskt, åldersmässigt och kompetensmässigt. Skjuter hårt och är stabil bakåt både som 2:a och 3:a. I övrigt undrar man hur det känns för Oldberg som gör sin bästa match i klubben (framåt i alla fall) i lördags och dagen efter värvar man en spelare som är nästan exakt samma spelartyp. Det är elitidrottens verklighet antar jag, å andra sidan är det mycket matcher som ska spelas nu och alla kommer inte kunna spela hela tiden varje match. Nu är det exempelvis 3 matcher på 5 dagar.

Första matchen av dessa är IFK Skövde borta. Ett lag som Guif haft lätt för senaste tiden. Alla matcher är dock nya matcher när de ska spelas och Skövde har visat bra form. Enligt Svenska Spel är Skövde favoriter med oddsen 1: 1,90 X: 4,10 2: 2,10 och det kan vi väl gärna bjuda dem på. Visst är oddsen jämna och det bör väl även matchen bli. Å andra sidan trodde jag det skulle bli riktigt svårt mot RIK i helgen men där hade jag ju inte många rätt.... Noterbart är även att Skövde spelade match i Malmö så sent som i måndags medan Guif har kunnat vila och träna några dagar extra.

Kvällens match sänds på webben liksom även fredagens bortamatch mot Alingsås. Detta är (enligt mig) de två svåraste bortamatcherna som är kvar i grundserien. Vinner vi båda dessa så ligger seriesegern nära.

Ikväll vill jag varna för Appelgren i Skövdes mål, han har spelat stabilt med riktiga toppinsatser under säsongen. Dock har ju vi Jimmy Jansson som verka ha glömt hur man missar ett avslut. På tal om Jansson så tycker jag ni ska kolla lite extra på Skövdes unge talang Andreas Nilsson på linjen. Det är en av de spelare jag kan tänka mig som ersättare när Jimmy slutar, även om Fliesberg nog får göra en insats med honom då.

"Samtidigt har vi spelare som inte spelat så mycket tidigare som får chansen att visa upp sig"

Rubriken är ett citat från Krille inför matchen idag. Jag tror inte ens att han trodde att de skulle visa upp så mycket som de gjorde. Men visst fick han gå runt vid bänken och mysa större delen av andra halvlek när Guif visade bredden i truppen.

Om jag inte räknade helt galet spelade vi under en period i anfall med 5 av de 6 yngsta i dagens trupp och ändå går det riktigt bra. Och om jag än en gång inte räknade helt galet så gjorde väl även Hammar sitt första mål i årets elitserie (han hade en inne mot Linde men blev avblåst för stegfel). Philip som ju inte heller har fått så mycket speltid sätter sina lägen och DP visar återigen att han kan hantera kantspelet och att det då fungerar att spela Zacke på nio meter.

Sen måste jag nog byta stycke när nästa spelare ska få lite beröm. Robin Oldberg! Att han spelar bra bakåt är det ingen som tvivlar på, det har han gjort hela säsongen. Idag fick han mer speltid än vanligt framåt, eller som Krille skulle sagt "Samtidigt har vi spelare som inte spelat så mycket tidigare som får chansen att visa upp sig". Å det var väl ingen som klagade på hur han spelade framåt? Jag hör ibland folk säga att Oldberg inte håller eller inte är tillräckligt bra, speciellt nu när han måste prestera när andra är borta. Jag svarar då att på träning sitter det mesta stenhårt och det är bara en tidsfråga innan det visar sig på match. Och idag var det tydligen dags. Härligt att ha en spelare som inte brukar synas mycket eftersom han mest spelat bakom men som nu även får visa att bössan håller hög klass!

I övrigt så är det ju som Krille alltid säger, det är försvarsspelet som lägger grunden. När det i andra tar 7 minuter (!) innan RIK lyckas göra mål så är det ju inte så svårt att vinna matchen. Richard Larsson gör det riktigt bra och får på allvar visa hemmapubliken hur bra han är, något han visat i flera bortmatcher. Det är även väldigt viktigt när det nu visar sig att Danne är sliten.

När vi ändå är inne på målvakter så måste jag ju nämna Janne Ekman. Det är helt sjukt när alla står upp och klappar och Janne är på väg in samtidigt som Jansson pekar på honom när han byter om. Sen kommer han in, Å TAR STRAFFEN. Undrar om det var för att TV var på plats, det är nämligen fruktansvärt bra regisserat att få till det slutet! På tal om TV så kan jag ju förstå att det bara kommer dryga 1 600 och kollar när man kan sitta hemma i soffan och fisa istället för att stå i dubbla led i sporthallen. En ny hall med fler sittplatser behövs verkligen! Och inte bara för oss, det var inte kul för kameramannen som stod på mitten av långsidan och fick klämma ihop sig varje gång nån skulle gå förbi.

Vi är fortfarande i serieledning och Jimmy Jansson blir bara bättre och bättre, hoppas verkligen han får sitt SM-guld i år!

Serieledning!

tabell

Serieledning!

Guif leder serien efter en spännande match mot Lindesberg. Ett Lindesberg som just nu inte ser ut att kunna stanna kvar i elitserien. Jag kommer sakna att åka dit till den fina arenan där det alltid blir spännande matcher och ett trevligt bemötande.

Det gick alltså att vinna utan både Robin och Zacke. Härligt att se att andra tar ansvar när några saknas. Jag tänker exempelvis på Daniel Pettersson som fick spela hela matchen. Det kändes som att domarparet hade en period då de gjorde sitt bästa för att få honom ur balans. Först tar han mycket stryck bakåt men domaren blåser för mål fast spelaren hoppar genom honom, offensiv foul någon? Strax därefter blir han höfttacklad så han roterar i luften när han tar ett kantavslut varpå domaren pekar att det är målvaktens boll. Extra skönt då att han får göra ett avgörande mål på slutet mot Ehnevid som tidigare överreagarat enormt när Daniel träffade hans huvud och efter det haft ett stort mentalt övertag. I övrigt var Ehnevid utmärkt och jag tror inte att han kommer vara kvar i Linde om de nu åker ut.

En annan som klev fram var Jimmy Jansson, det är vi ju dock vana vid men kanske inte så mycket i offensiven som igår. Han klev faktiskt med bollen ända från eget försvar och kontrade in ett mål. Jo, ni läste rätt, Jimmy Jansson kontrade in bollen! Vill man vara elak kan man säga att det var en förstafaskontring men jag vet inte om den räknas, i statistiken räknar man ju ett visst antal sekunder mellan bollerövring och mål och det är tveksamt om han var tillräckligt snabb :)
Lägg sen till att han spelade några gånger på nio meter och satte 2/2 straffar utöver sina 4/4 mål och ni förstår att vi blev förvånade att han inte blev matchens lirare. Jansson kommer saknas, men det tar vi ett annat inlägg.

Känns skönt att vara i serieledning, nu är det de andra som jagar oss!

För övrigt så räknade någon ut att om vi tar en poäng till så är vi klara för slutspel, hoppas på det! :)

För övrigt två så leder Eskil sin serie med 5 omgångar kvar. Förhoppningvis kan de gå upp till allsvenskan direkt igen. Vi har för många bra spelare i Eskilstuna för att inte ha två lag i de två högsta divisionerna.

Årets två roligast matcher i rad och det luktar serieledning

Hammary borta i fredags, alltid roligt att åka dit. Bortamatcherna är ju faktiskt roligast om man frågar mig. Bra drag på publiken och en vinst värmer ju alltid. Imorgon är det så dags för bortamatch igen, denna gång i Lindesberg. Blir härligt att komma till den nya fina arenan och förhoppningsvis även härligt att lämna efter vinst och serieledning!

Vi som bor i Eskisltuna och gillar röda tröjor vet ju redan att vi har sveriges bästa handbollslag men imorgon vid denna tiden kan alla se det när de kollar på tabellen. Hoppas jag i alla fall...

Först ska det ju spelas mot Lindesberg. Ett Lindesberg som vid vinst imorgon fortfarande har 4 poäng upp till närmaste lag. Men när man tänker på det så är ju 4 poäng faktiskt bara två vinster så jag kan inte tänka mig att de har gett upp redan. Det är ju även derby och det brukar bli underhållande matcher mot Linde. Senast låg vi under i paus med 5 mål men vann andra halvlek med 20-11! Fantastiskt drag på vår kortsida i andra och spelarna hade verkligen oss i ryggen. När vi pratar om drag på läktaren så kommer det bli betydligt bättre drag på hemmalaget i Lindesberg än det var i fredags. Dels så kommer det fler folk och tittar, dels så klappar och hörs de bra och dels så ser de enhetliga ut orange färg. Fast man hoppas ju såklart att de tystnar när det närmar sig slutet och Eskilstunalaget leder...

Unibet ger 1: 4,40 x: 11,00 2: 1,30, Guif som klara favoriter alltså. Ja, det känns inte som man måste vara jättepartisk för att säga att Eskilstunas stolthet är favoriter, men som sagt, det ska ju spelas om det. Handboll är handboll, bollen är rund (även i handboll) och allt kan hända. Förhoppningsvis händer det inte för mycket som avviker från det normala, i sådana fall så kommer Eskilstuna Guif vara överst i tabellen när vi somnar måndag kväll. Jag tänker hoppas det och jag tänker göra vad jag kan för att heja fram dem från läktaren! Hoppas att även du gör det, får du inte plats i bussen så får man gärna ta bilen, det är ju inte långt.

Härnedan bjuder jag på lite roliga länkar som jag tycker ni kan vänta med att klicka på till måndag ca 20:45...

Länk 1
Länk 2
Länk 3

Det hände lite för mycket på en gång

Ny månad och äntligen börjar handbollen igen. Visserligen har det varit gott om handboll på TV och i media men mest i samband med landslaget. Sverige kom helt godkänt fyra och skaffade sig därmed ett bra läge inför kvalet till olympiska spelen 2012. Dock kan jag fortfarande inte förstå hur man kan ta med en snart 30-årig högersexa för att sitta bredvid. Man kunde ju tagit med en ung talang (läs: Zacke) till att se och lära. Har inte Svenska landslaget redan gjort misstaget att inte slussa in unga talanger en gång? Nog om det.

Handbollen har som sagt börjat igen, premiär en gång till å inte gick det så bra denna gången heller. Torsk mot Lugi efter en match där hemmaspelarna verkade sega och nertränade. Det hade egentligen inte oroat mig så mycket. Man mötte ett bra lag och vi vet att de har tränat hårt för att vara i form när det verkligen gäller. Det känns ju även som att slutspelsplatsen är rätt säker just nu. Däremot är det något annat som orar mig mycket mer...

Robin Andersson gick ju sönder rätt rejält. Om det hade varit vinst i onsdags och Robin skadat sig så hade jag gärna bytt det mot en förlust och en hel Robin. Nu blev det istället förlust och en av lagets mest tongivande spelare kommer vara skadad ett bra tag, kanske resten av säsongen. Inte alls roligt och det kan vara skillnaden mellan ett lyckat eller mindre lyckat slut på säsongen. Däremot öppnar det för en annan Robin. Oldberg kommer nog få mer speltid och förhoppningsvis kommer hans hårda skott leta sig in i nätet.

För laget är det redan idag läge att snabbt visa att förra matchen var en engångshändelse. Match mot Hammarby i Eriksdalshallen. Röda Havet åker med en full buss och det brukar alltid vara några till som tar sig dit på egen hand när det är match i Stockholm. Hoppas att det blir bra drag på läktaren så att killarna känner stödet.

Svenska spel verkar inte ta så mycket hänsyn till Robins skada och det faktum att Guif förlorade i onsdags. Den som satt oddsen till 1: 3,30 x: 4,35 2: 1,40 verkar ha stort förtroende för Guif. Självklart ska vi visa att det är rätt val!

Hoppas vi ses i Eriksdalshallen ikväll, annars får ni heja där hemma eftersom ekuriren.se sänder matchen. Sända bortamatcher är en bra ide, att sända hemma har jag andra tankar om, men det tar vi i ett annat inlägg. Nu kör vi, i rött såklart!

Röd

Här kan ni jämföra med färgen på er tröja,

så att ni ser att det blir rätt kläder ikväll.


RSS 2.0