Ett lite mer nyanserat inlägg...

Okej, det förra inlägget efter första matchen kanske var lite väl gnälligt mot domarparet, det kan jag hålla med om. Samtidigt undrar jag om några domare nån gång fått så mycket burop i Sporthallen på väg in till andra halvlek. Men nog om det, idag tänkte jag lägga lite fokus på Malmö istället.


Malmö kom till Eskilstuna och lekte Alingsås, i alla fall framåt. Det är precis så man ska göra, dra ner på tempot, ha långa anfall, avsluta tydligt och bestämt så att laget kan löpa hem disciplinerat. Guif får 6 avslut på direkt kontring och 2 avslut i andrafas. Malmö har 5 och 3 i samma statistik, totalt samma alltså. Där får man ju säga att Malmö lyckats, speciellt som jag tror att många kontringar för Guif kom i första halvlek och sen var det inte så mycket mer med det.


Om man sen tittar på de båda lagens spelarstatistik så kan man fundera lite. Jag läste högt för frugan efter matchen: "OJ! Åke 1 av 4, Aren 5 av 14, Helge 4 av 12, Zacke 4 av 13". Kommentaren jag fick tillbaka var: "Hur kunde vi vinna matchen?" Jag minns inte vad jag svarade men det var en bra fråga och kikar man vidare i statistiken så hittar jag svaret. DP sätter 6 av 9 från sin kant och Tholin sätter 7 av 8 från sin. Blank sätter sitt enda avslut och Oldberg har 3 av 5 men hans mål kom i exakt rätt tid! En koll på spelarna i Malmö visar att de faktiskt hade rätt bra skottprocent, i alla falla jämfört med ett för dagen oväntat svagt Guif. (25 räddningar på Stephen Nielsen i Guifkläder är ju även något att ta hänsyn till). Nej, den stora skillnaden i matchen som jag ser det hittar vi i lagstatistiken.


Där ser vi att Malmö hade 20 tekniska fel att jämföra med Guifs 13. Slår man ut det på anfallen så blir det 26 %, alltså var fjärde Malmöanfall slutar med ett tekniskt fel. Där har vi nog skillnaden! För medan Malmö drog ner på tempot i anfallen och sen tog ett bra kantavslut så gnuggade Guif på i försvaret och det var inte varje gång som Malmö lyckades i sitt anfall. Guif visade bra tålamod i sitt försvar. Blank korrigerade och styrde upp sina lagkamrater, ibland eldade han på de andra, ibland kylde han ner dem. Där bakom stod sen Hallberg och gjorde räddning efter räddning, bland annat så släppte han ju inte in något första 5 i förlängningen.


Så. hur sammanfattar vi då matchen när vi blickar fram mot nästa. Guif spelar inte sitt bästa spel men vinner ändå, starkt! Malmö kommer få problem utan Mirsad Psccikoza om han nu inte kan spela mer. Om även Richard Eriksson inte får spela mer så kommer de få problem. Några varningar till Guif dock:

* Mattias Thynell kommer göra fler mål nästa match, likaså Rasmus Skram som missade oväntat mycket.

* Stephen Nielsen i målet kan mycket väl göra en lika bra eller till och med bättre match, denna gång i sina egna kläder!

* Malmö har hemmaplan nästa match.


Eller, glöm det där med hemmaplan, fråga bara Ystad, Alingsås och Sävehof. Pang, tjoff, boom så var hemmafördelen man skaffat sig under 32 matcher i grundserien borta. Skönt att ha fördelen kvar när det bär ner till Malmö imorgon. Galet lång dag för övrigt, samling 6:30 och som min bloggande vän Jarmo sa: "Då är man väl hemma igen på tisdag typ"....

Guif kunde blivit blåsta på vinsten

Sådär, då har man för första gången i livet upplevt en förlängning live i handboll. Det är inte lätt att vara supporter, vilket även Helge konstaterade. Otrooooligt jobbigt var det i slutet av ordinarie tid men när Hallberg kliver ut och stänger igen första 5 av förlängningen så var det inte så jobbigt längre. Men blev det verkligen onödigt spännande, eller är det så här jämnt mellan lagen?

Ja, tydligen var det så lite som skiljde, idag i alla fall! Guif spelade inte något strålande spel men vinner ändå och det tror jag är bra för framtiden. Alla vet att de kan vinna, alla vet att de kan spela bättre och alla vet att de måste göra jobbet ordentligt annars kan det bli förlust. Men 1-0 i matcher är 1-0 i matcher och om jag innan match sa att det får se ut hur som helst bara Guif vinner så får jag stå för det!

Som rubiken antyder kunde Guif blivit blåsta på vinsten, att jag använder det ordet för att beskriva matchen syftat givetvis på domarparets insats idag. Det var inte slutspelsklass, speciellt inte i första halvlek! Jag var nöjd att Guif bara låg under med 1 mål i paus när man spelat 30 minuter 7 mot 9 där två i motståndarlaget hade svarta kläder. Det var mycket märkliga saker och jag får nog be om ursäkt för de saker domarna fick höra, allt som skreks var verkligen inte okej även om de som reagerade starkt hade fog för att göra det, däremot får nog vissa tänka sig för innan munnen öppnas även om domaren inte gör en bra insats. Men visst, jag kunde inte låta bli att tänka på vad andra har sagt när de inte borde.

Nog om det, Guif vinner, pang tjoff, 1-0 i matcher och ny match på söndag. Däremot undrar jag hur många i Malmö som får vara med då, såg inte bra ut med Mirsad och på tal om säga saker till domaren så tror jag nog vi kan vänta oss en avstängning på en Malmöspelare, i alla fall om ryktena om hans uppförande efter rött kort stämmer!

Däremot ska publiken ha en stor eloge! Oväntat få som kommer men vi som var där ska vara stolta, bra jobbat!

Äntligen slutspel!

Träning 2012-03-27

Taktikgenomgång under tisdagens träning. Taktiken är samma idag men det kommer vara betydlig fler på läktaren i bakgrunden!



Äntligen börjar slutspelet! Äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN är det dags! Efter 32 matcher som nu inte betyder något så är det dags för slutspel. Eller jo, de betyder att vi börjar hemma ikväll och det är nog så viktigt!

Slutspel betyder även mycket publik, eller det SKA göra det i alla fall. Det betyder även mycket rött på läktaren, eller det SKA göra det i alla fall. Det är dags att alla i publiken höjer sig ett snäpp mot den vanliga serielunken, speciellt eftersom vi vet att även spelarna då gör det! För nu är det verkligen allvar, nu räknas bara att göra fler mål än det andra laget, nu är det bara vinster som gäller.


Första hindret på vägen till Malmö är HK Malmö, det bör inte vara några problem. Det är en matchserie som Guif ska klara av och vi behöver nog inte ens spela 5 matcher för att göra det. Men som sagt, det är bara vinst som räknas, hur det ser ut kvittar. Malmö kan mycket väl åka hit och gneta sig till en vinst om inte Guif är på tårna. Det gjorde det bra sist i en match som inte gällde något, även om jag hävdar att den gällde mer för Malmö än för Guif. Å andra sidan, Guif spelar en betydelselös match, tar inte i fullt men trycker sen på knappen i andra och springer förbi utan att förta sig. Det tyder på styrka och visar att de klarar av att prestera när det behövs, speciellt nu när matcherna kommer gälla något. Så: ikväll kommer det bli full fart från start och Malmö kommer få jobba för att hänga med!


Jag satt på läktaren under gårdagens träning, (det gjorde för övrigt Pava och Hanisch också) och funderade över vilka som inte spelat slutspel förut. Kom bara på en i laget, Helge Freiman. Samma kille som nog kommer ha mest press på sig av alla i Guif ikväll. Hur hanterar man det? Helge verkar vara en jordnära kille och jag tror att han klarar av det bra, men är kräver jag även att publiken hjälper till. Utan uppmuntran och pepp så är det mycket svårare att "ta för sig" som det så fint heter. Känner en spelare däremot att de har publiken med sig och att det är okej att missa några lägen, då kommer den spelaren att göra vad som helst. Och, jag lovar er, titta på en träning så får ni se hur mycket Helge kan, stenhårda skott blandade med tekniska nummer. Med mer speltid som det kommer bli nu så hoppas jag verkligen att publiken kommer få se (eller kanske inse, vissa fattar långsamt) hur mycket handboll det finns i den killen!


På tal om publik, ikväll får delar av Röda Havet sitta och stå tillsammans. Vi hoppas verkligen att det bidrar till att skapa den handbollsfest som vi alla (inte minst spelarna) vill ha i Sporthallen när Guif spelar match. MEN, det är inte en eller två personer som kan skapa det tryck vi haft under cupmatcherna, det är alla tillsammans. Så snälla, se till att öppna munnen även du, se till att du klappar så gör förmodligen din granne det också. Man har roligare och det blir roligare om man lever sig med i matchen, jag lovar!

Lightstick

Lysande pinnar, det får vi nog se ikväll. Det kommer kännas och märkas att nu är det inte bara seriespel, nu är det SLUTSPEL!





Vägen till Malmö går via Malmö

Baltiska hallen

Guif får göra ett kortare stopp i Baltiska hallen i Malmö på vägen mot en annan arena i samma stad.



Guif spelade match mot Malmö, en match som inte gällde några poäng, så då var det gjort. Vi kan ändå konstatera att vi vann.


Efter matchen berättade Sveriges bästa handbollslag (det måste man väl vara om man vinner Elitserien) att de vill möta Malmö. Match mot Malmö idag, match igen nästa vecka, jag gillart! Guif har gjort sitt val och som alltid blir det så klart tändvätska för det lag som blir valda, fråga bara Sävehof efter att de valt Guif i semi 2009...


Malmö är nog halvnöjda med valet. De har blandade resultat mot Ystad och hade nog inte varit helt missnöjda med att blivit valda av dem. Mot Sävehof har lagen turats om att vinna sina hemmamatcher så jag tror inte de hade velat ha dem. Nej, det är nog halvnöjda (vad nu det ska betyda) med att möta Guif. Med dagens betydelselösa match inräknad så vann Malmö senast en match för två år sen, hemma i Malmö så det känns som Guif gjort ett bra val.


Nu börjar Guif hemma och jag har svårt att se att Malmö ska kunna gå vidare från kvartsfinalserien. Jag tippade Malmö som nia i tabellen och därför får man väl säga att de överraskat mig men jag tror inte att de kan överraska seriesegrarna. Däremot kan vi vara säkra på att de kommer sälja sig dyrt!


Alla ni som gnällde på att Guif hade en dålig uppladdning och åkte till Göteborg för tidigt inför finalen mot Säve förra året kan ju passa på nu. Här är chansen att gnälla ännu större, är det inte lite väääääl tidigt att redan i kvartsfinalen scouta staden där finalen?


Malmö är bara ett mål på vägen mot Malmö för övrig, vi drar till Malmö!

Malmö arena

Malmö Arena, finalarenan!

En mindre viktig match?

Helge passar Aren

Helge släpper bollen till Aren under tisdagens träning, ett samarbete som måste fungera i slutspelet.

 


Jahopp, då var vi framme vid sista matchen i Elitserien. Kul? Spännande? Nervkittlande? Nja, eller hur är det egentligen?

Guif möter Malmö. Coach Krille berättar att de självklart går för vinst hemma i Sporthallen. Det ska man så klart göra, det bör bli mycket folk (det tycker i alla fall jag) som hyllar de historiska seriesegrarna när de springer in. Det kommer även vara prisutdelning och det vill man ju inte missa. Men gäller då matchen något? Nja, inte mycket kan man tycka. Zacke har chansen att vinna skytteligan, han behöver ta in ett mål på Zoran i H43 men det är nog inget man tänker på under matchen. Men, däremot är matchen mycket viktig utav en beklaglig anledning: Haukur


Lagkaptenen, mittnian, spelmotorn, pådrivaren, ja kalla honom vad ni vill, kommer ju inte vara med mer denna säsong. Under gårdagens träning sprang han runt runt runt uppe över läktaren, det kommer bli träning för honom men inget bollande. Inte mer än när någon kastade en boll mot honom när han inte var beredd och skulle fånga den med vänstern, det gick sådär... Att Haukur gick sönder är mycket beklagligt, mest för honom som person att han inte får vara med nu när det verkligen hettar till. Men samtidigt betyder han mycket för laget och att bli av med en mittnia precis före slutspelet är inte optimal uppladdning.


Alltså gäller matchen mot Malmö mer än att bli historiska som de som tar flest poäng i grundserien med nuvarande upplägg. Det gäller att sätta ett spel som alla blir trygga i och som gör att Guif klarar av slutspelet på ett bra sätt. Det är riktigt tur att vi får en "mindre viktig match" där chansen finns att spela ihop laget lite mer. Just nu skulle jag säga att för utgången av slutspelet så är detta årets viktigaste match, de andra är ju redan spelade! Det är ju nämligen så att om Guif börjar knackigt i kvartsfinalserien och inte vinner första matchen så  har man gett bort hemmafördelen till motståndare och måste vinna en bortamatch för att gå vidare. Visst, det är inte omöjligt men det känns mycket bättre att börja med en vinst och spela bra tillsammans som lag.


Bakåt tappar vi inte så mycket med Haukurs skada eftersom han mest spelar anfall under matcherna. Eftersom coach hela tiden säger att det är försvar och målvaktsspel som avgör matcherna så får man väl vara ganska trygg ändå, å andra sidan är ju det andra laget intresserat av att försvara sig bra så det krävs att anfallet kan lösa upp det de ställs inför. Jag hoppas att Guif idag kommer igång bra i anfallet, att de ställer svåra frågor till Malmös försvar och får dem att ta svåra beslut. Då ser det bra ut inför det stundande slutspelet!


Sen är det ju detta med att välja motståndare, det blir ett val mellan Malmö och ett lag av Lugi/Drott. Laget har redan bestämt hur de vill välja och efter matchen ikväll får vi veta vilka vi möter, snart börjar det på riktigt! Vi ska bara spela en mindre viktig match som just nu känns riktigit viktig!


Helge Zacke

Under fredagens träningen turades Zacke och Helge om att spela mitt-9. Här får Zacke feedback av Kristján samtidigt som det är Helges tur.


Jag är orolig

Ja, alltså, jag är inte orolig för matchen mot Malmö på onsdag. Jag är inte orolig för de två första kvartarna heller, men till den tredje kvarten, då är jag orolig.

Idag blev det nämligen klart att Helge och DP får spela kval med U20-landslaget, kval till UEM. Kul där, att spelarna blir uttagna, ett härligt kvitto på att de gör det bra i sitt klubblag. Så vad gnäller jag då om? Jag ska berätta lite om kvalet:


Det bjuds på bra europeiskt motstånd
Det är utvecklande för spelarna
Kvalet spelas i Schweiz
Kvalet är tre matcher, fredag, lördag och söndag
Sista matchen på söndag spelas 13:30
Den sista matchen är den som förväntas vara den svåraste (mot värdlandet)


Så, vad gnäller jag då om? Spelarna får komma iväg lite och spela mot internationellt motstånd. Men okej, då kommer det lite gnäll här, jag är väl negativ som vanligt MEN på måndagen efter spelar Guif kvartsfinal 3! Det är detta jag är orolig för. Två slitna spelare som kommer direkt från match+transfer+flyg+transfer och sen ska spela en riktigt viktig match. Nej, jag gillar inte timingen riktigt, speciellt inte som vi redan har på tok för många på skadelistan.

Och just det, på onsdag tas truppen till A-landslaget ut, de ska spela matcher fredag, lördag och söndag de också. Dock är de ju i alla fall i Sverige och gör det. Zacke och Aren är just nu nominerade.

Jag ber om ursäkt till spelarna men tyvärr alltså, jag skulle önska att de inte blir uttagna. Bara att jag skriver en sådan sak får mig att tänka på att planeringen av matcherna i kvartsfinalerna är sådär. Men det kan man ju inte gnälla om, förbundet är ju fullt upptagna med att kasta ut lag ur elitserien, eller inte, eller jo, eller kanske, eller nja...

Proffsliga sa nån? Proffsförbund först i så fall tack...

Det händer för mycket mellan matcherna

PengarSå var vi där igen, handboll vill bli en stor sport och vill synas i media men just nu händer det för mycket utanför planen som får synas.

Mycket handlar om pengar, tyvärr. Filip Krook, målvakt i Caperiotumba skriver tänkvärt om det här och det är ju inte konstigt att spelare reagerar. Hammarby får alltså ingen elitlicens, eller? Det har ju varit många olika bud hela säsongen så man vet inte vad man ska lita på just nu. Beskedet just nu är alltså att de inte får elitlicens för 2011/2012 som det står på förbundets hemsida. Jo, du läste rätt, med en omgång kvar så beviljas de inte licens för de 31 matcher de redan spelat. Det betyder även att de inte får rätt att kvala, även om de skulle få en elitlicens för nästa år.

Bajen hamnar alltså sist i serien oavsett, alla lag får behålla sina poäng och man bara flyttar ner dem. Inte flyttar ner till Allsvenskan men till sista platsen i Elitserien, det kommer se konstigt ut om de har mer poäng än Tumba som då hamnar på kvalplats oavsett. Och jo, indirekt så flyttar man ju då ner de grönvita i Allsvenskan till nästa år. Måste man inte ha någon form av koll på ekonomi för att få spela i landets näst högsta division? Vi får väl se, utan mer pengar så är det nog Bye Bye Bajen och konkurs runt hörnet. Eller? Vi har sett det förr, "Hammarbyhjärtat" hos de som ställer upp när det krisar men som inte går på matcherna. Återstår att se vad som händer.

Sen var det detta med H 43 också. Det verkar ju vara modernt att sparka tränare även i handboll nu. Pengar som styr antar jag men hur gick det till där? H 43 har ju redan blivit placerade sist-i-serien-utan-pengar, räddat ekonomin och hamnat på kvalplats. Nu kommer de på att det är ett bra läge att sparka en tränare och ta in en ny. Alltså, om jag var en av de som ställde upp och såg till att klubben räddade sin licens så skulle jag vara ruskigt upprörd just nu. Värna om klubbmärket, tigga till sig pengar och arbetskraft och sen lägga pengarna på att betala för ännu en tränarlön. Hur tänks det?

Nej, det känns som det händer för mycket mellan matcherna, det blir fokus på konstiga saker. Det är ju handbollen på plan vi vill ska synas, inte att administrativa enheter bjuder på beslut med fruktansvärt dålig tajming.

Mellan matcherna var det ja, igår kom det oerhört tråkiga beskedet att Haukur är borta resten av säsongen. Aldrig har väl ett lag haft så bra och för laget viktiga spelare på skadelistan samtidigt som Guif har just nu. Fruktansvärt tråkigt för Haukur som person att inte få vara med nu när det drar ihop sig. Hur klarar sig då laget utan honom? Det är rätt tunt med folk nu alltså. Men, å andra sidan, Robin gick sönder och Guif vann Elitserien i alla fall. Alla höjde sig ett snäpp och man klarade av det, finns det något lag som klarar det en gång till så är det nog Guif. Helge är på gång och om ni kikar in på träningarna så sitter det mest stenhårt när han skjuter. Igen kommer heller få klaga på underhållningen i matcherna om Zacke hamnar i mitten. Det Carew gör med en apelsin och Zlatan gör med en fotboll gör Zacke med en handboll!


Serieseger? Nja, gärna nästan

Då är dagen kommen, dagen då Guif kan vinna Elitserien i handboll för första gången. Det skulle väl vara kul om det blev så!

Guif vinner serien om man vinner mot Drott. Vid förlust ikväll så vinner Guif serien om Sävehof förlorar mot Kristianstad (inte helt osannolikt) och Ystad på fredag förlorar mot Redbergslid (ganska osannolikt). Spekulationer hit och dit, visst är det härligt! För det kunde ju vara så att allt var avgjort med två omgångar kvar att spela.

Om jag kollar i tabellen så är det bara Aranäs och H43 som inte har något kvar att spela för, de kommer båda hamna på kvalplats. Det är väldigt jämnt om den så viktiga fjärdeplatsen i tabellen, det laget får ju börja hemma i kvartsfinalen. Sju lag är klara för slutspelet men runt den sista platsen är det stenhårt då båda lagen i "ingen-mans-land" kan klättra upp på åttonde plats. Laget som just nu ligger nia spelar ikväll och kan då passera Lugi och gå upp på åttonde plats. Ja just det, laget jag talar om är Drott..

För nu är det detta med motivation och klass. Bla bla bla, den som vill mest vinner mest, bla bla bla. Är lite trött på sånt faktiskt. Jag hävdar fortfarande att den som gör flest mål i matchen vinner, punkt slut. Och om det nu skulle vara så att inte Guif vara motiverade att vinna serien så är man heller inte värd att vinna denna match. För bättre klass det har Guif, alla dar i veckan! Speciellt denna dag eftersom Drotts spelmotor Gunnar Steinn Jonsson inte kommer medverka efter en fotskada tidigare i veckan.

Hur viktigt är det då att vinna serien? Det är väldigt viktigt, även om det ju så klart är större att vinna SM-guldet. Jag har en ung kompis som håller på Liverpool, förra året när Guif var nära att vinna serien sa han till mig: "Serien är allt, inget lag jag hejar på har någonsin vunnit en serie, SERIEN ÄR ALLT!" Så kan man ju se på det, annars kan man även tänka på att laget som vinner Elitserien får 100 000 kronor och är även garanterade spel i än bättre europacup än tvåan (det där har att göra med hur det går i slutspelet också men i alla fall). Pengar är bra, motstånd i Europa är bra. MEN det är ju mest för nästa säsong, det är även riktigt viktigt att vinna Elitserien för att få en bra väg till det efterlängtade SM-guldet. Vinnaren får välja mellan lag 7 och 8 i kvartsfinal och i en eventuell semifinal så får man välja motståndare igen, denna gång mellan de två lägst rankade kvarvarande lag. Man får även fördelen av att börja hemma i semifinal och det känns mycket viktigt!

En sak till inför dagens match och den sista omgången. Zacke får börja göra en massa mål nu, annars kommer seriens andra stora artist med samma första bokstav, Zoran, att vinna skytteligan.

Men just det, en sak till till. Om jag får önska lite så vill jag ju se när seriesegern säkras. Hade lyckats boka in ett möte idag på jobbet så kunde inte ta ledigt och åka med spelarbussen. Kollade på flyg till Halmstad för att hinna ner men det skulle kosta över 2 000 enkel resa plus inkomstbortfall från jobbet. Alltså vill jag ha följande tre resultat denna omgång:

Guif spelar oavgjort mot Drott.
Kristianstad vinner mot Sävehof ikväll.
Ystad vinner mot Redbergslid på fredag.

Det innebär att Guif inför sista matchen har 47 poäng, Säve är borta från snacket om serieseger och Ystad har 45 poäng och runt 40 mål att ta in på Guif. Det betyder alltså att seriesegern är säkrad men ändå inte säkrad. Så sparar vi festen till hemma mot Malmö nästa onsdag. En liten fest, på väg mot den stora festen mot Malmö i maj!

Vinst är vinst men ibland är vinst ännu mer vinst

Tejpning

Bra tejpat igår gubbar!

 

Vi börjar med en bild som inte har med handboll att göra men som ändå har det. Vem fel det är att reklam lossnar vill och orkar jag inte spekulera i, igår satt den i alla fall kvar! Det betyder nöjda sponsorer, inga avbrott och inga skadade spelare, å det gillar vi ju! Däremot kändes det ofta igår som att det hade räckt att tejpa reklamen på ena hållet, från långsida till långsida. Det var ju nämligen två lag som mest var intresserade av att gå rakt fram direkt och inte mycket i sidled. Kul att se!

 

Vi är ju rätt vana i Sporthallen att lag som kommer till oss drar ner på tempot. Alingsås exempelvis, har väl inte ett anfall under 45 sekunder. Kanske effektivt men inte så kul att kolla på. Nej, Aranäs gick verkligen rakt fram, full fart och snabba avslut precis som Guif. Jag hörde mycket gnäll på försvaret och stundtals kanske det var befogat men man ska inte stirra på att man släppte in 32 mål. Om båda lagen trycker hela tiden och avslutar snabbt så är det klart att det blir fler anfall och fler anfall ger fler mål, så är det bara. Däremot kanske det inte var jättekul att vara målvakt igår, inte i något av lagen.

 

Sen måste jag oxå ge plus till gårdagens domare! Jo ni läste rätt! Kanske att de hade lite låg nivå på vad de blåste för men det var lika åt båda hållen och spelarna verkade inte ha några problem med det. Tänk, att man får skriva en sådan mening när man tillhör "Sveriges mest enögda handbollspublik".

 

Jag är nöjd med matchen. Guif vinner med tvåsiffrigt, alla får spela och vi går plus sista tiden då de som inte spelar så mycket annars får chansen. Det lag som gör flest mål vinner, en vinst är en vinst och en vinst är en vinst närmare serieseger.

 

Idag däremot, när det är damernas tur att spela så är en vinst ännu mer än en vinst. En vinst idag betyder en plats i kvalet till Elitserien. Det är alltså en riktigt viktig match! Jag tycker det är konstigt detta med att en match är viktig, den är ju viktig för att de vunnit tidigare matcher, det var ju nog så viktigt. Men man lever ju i nuet och just nu är detta årets viktigaste match. (Tack vare matcherna innan som..... jaja ni fattar.)

 

Se till att komma till gamla Sporthallen nu och se tjejerna spela. Det kommer bjudas på bra smällar bakåt och sen snabba omställningar som vanligt! 14:00, fri entré och bra underhållning. "Tillsammans skapar vi festen", som speaker Wallin sa igår, undrar vad han fick det ifrån, det lönas sig tydligen att tjata!


Dampuff

Guif har verkligen ansträngt sig för att locka publik till dagens match, här är ett exempel med matchannonsen tejpad på stolarna . Jag hoppas det kommer många och att de får se att det bjuds på bra handboll även när våra damer spelar!

(Tänk att jag har ett tejptema på bilderna idag, det var värst)


3 matcher kvar, först ut: Aranäs

Taktik Aranäs

Taktikgenomgång under torsdagens träning

 


Det är 3 matcher kvar av årets Elitserie, Guif har chansen att ta seriesegern. Hinder 1/3 är Aranäs hemma i Sporthallen. Skrämmer det? Nä, inte alls!

Men beakta följande: Precis som Folket konstaterar så var det mot Aranäs vi tappade seriesegern förra året. Själv hade jag tänkt att blogga om just detta men då Folket skrev om det först så lämnar jag det med en uppmaning till viss försiktighet inför dagens match. Aranäs kommer sälja sig dyrt men hemmaplan ska avgöra!

I övrigt så måste jag konstatera lite angående just att skriva om saker andra skrivit om, självklart får man inspiration från olika håll men var går gränsen till att man behöver tala om det? Jag misstänker att Folket inte hade stenkoll på valen i semifinal innan Jarmo uppmärksammade detta men det är ju kanske inget man behöver berätta när man skriver artikeln, men man kan ju göra det om man vill. Samma sak när Ekuriren idag skriver om Zackes effektivitet. Om man nu tar siffrorna rakt av från heh.nu så skulle man ju i alla fall kunna vara hygglo och ge dem lite cred att de sammanställt det.

Så då ska jag göra det nu, ge lite cred. Ser nämligen i artikeln Folket skrev att det var samma motståndare sista matcherna förra året, det hade jag igen koll på (så då skriver jag ju det här såklart). Tittar i matchresultat från förra året och konstaterar att det stämmer med nån smärre omkastning, samma 4 lag i sista 4 omgångarna. Är det en slump? Eller kanske även förbundet använder kopiera+klistra in och sen modifierar lite. (På tal om det, kika i Kuriren på tisdag i deras "kluring" eller vad det kallas i juniorsporten. Nog har man alltid kunnat läsa mer eller mindre delar av ZACHRISSON uppifrån och ner i ordpusslet...)

Det behöver ju inte vara något fel med att kopiera och klistra in men då tycker jag nog att man kan bjuda på lite cred varifrån det kommer! Nog klagat om media, jag får ta och leverera lite själv.

Har kollat på kvarvarande omgångar och det visar sig att inget av lagen i tabellens topp 4 möter varandra i sista 3 omgångarna. Orkar inte räkna på sannolikhet där men det hade känts rimligt om det i alla fall var nån "toppmatch" kvar. Lag 5 i tabellen dock, Malmö, har istället lyckats få BARA lag i topp 4 i sina avslutande tre matcher... Mitt tips är att lagen i topp 4 går fullt resten och att stackars Malmö därmed inte tar någon mer poäng.

För Guif är det dock fokus på en match i taget som gäller. Aranäs placering i tabellen skrämmer inte, kollar vi målskillnad har de -93 medan Guif har +93, inte heller något som ger mardrömmar för det röda laget. Men, det ska spelas om det också, målen ska göras och anfallen ska stoppas.

Hittar inte så värst mycket att läsa om dagens match, därför är listan på www.rodahavet.com lite torftig. Gick exempelvis in på Aranäs hemsida där man möts av en sittande pingvin som talar om att Aranäs nog bara spelar hemmamatcher. De flesta där är även redan spelade, inte så bra uppdaterat direkt... (Ser för övrigt att Aranäs damer spelat mot HF Somby/Skövde i division 1, tänk på Z så kan ni gissa vad jag tror den föreningen har sittande på förstasidan...)

Om skillnaden på planen ikväll är lika stor som på hemsidan så vinner Guif 42-18!

Hallbergs öga

Zacke lyckades igår skjuta Hallberg i ögat (!), det var inte hårt men tog illa och gjorde väldigt ont. Robin fick sitta ett tag och tyckte inte alls det var roligt när de andra skämtade med honom. Mot slutet av träningen var han dock tillbaka på planen igen.






Varning för Lugi

Lugi med lugg

En bild med lugg i! Axnér, sevärd tränare i Lugi.


Okej, det börjrar dra ihop sig. 5 matcher kvar att spela för Guif som är 4 vinster från att ta en historisk serieseger. Det matcher som återstår är dessa:

Eskilstuna Guif - Lugi HF

Ystads IF - Eskilstuna Guif

Eskilstuna Guif - HK Aranäs

HK Drott Halmstad - Eskilstuna Guif

Eskilstuna Guif - HK Malmö

Jag säger att om vi vinner idag så bör vi klara ta 3 av 4 på resten. Förlorar vi idag så blir det svårare även om det kan gå med förlust både idag och mot Ystad på tisdag men då får hoppet stå till att Skövde slår Ystad om lite drygt en vecka. En annan faktor är att om Guif besegrar Lugi idag så kommer de vara 3 poäng efter den sista slutspelsplatsen, det kan längre fram innebära att Guifs match mot Drott som nu ligger på 8:e plats inte betyder så mycket för Drott.

Jaja, det kan spekuleras hur mycket som helst hit och dit men jag måste ändå varna för Lugi. De har verkligen allt att spela för. Även om de kommer få höra mycket om de inte tar sig till slutspel så är det inte denna match Lundaborna kommer hänga dem för. Visst borde de vara med högre upp i tabellen, det trodde jag och många med mig. Sierskan på Sörmlandsradion (Jarmo) tippar att tränarna får sparken och det känns inte helt osannolikt. Speciellt inte efter vad som hände med Kristianstad, det blir snart rena hockeyligan över handbollen! Men, i denna match kan de ändå spela avslappnat och det är alltid läskigt. Sen blir det ju förmodligen inte samma tryck i hallen eftersom SVT har gått in och hittat på att 15:30 är en bra tid att sända handboll.

Kul där, Guif får inga mer pengar för att matchen sänds, det blir förmodligen riktigt lite folk på plats samtidigt som Lugi ges en bättre chans att vinna. En så kallad "lose-lose situation" som inte riktigt faller mig i smaken, speciellt inte i detta läge av säsongen. Vi får väl se hur många som kommer, handboll ska upplevas live men jag förstår ändå de som inte vill komma tidigt för att få stå på en bra plats när man istället kan se klart vasaloppet i god tid och fortsätta sitta orakad i soffan framför TV:n. Med det sagt kommer jag nog ändå bua när publiksiffran läses upp, inte för de som är där utan för att kommentatorerna kan sitta i TV och säga "och här buas det när det ändå är fler folk än de flesta andra lag i Elitserien har, vilken handbollsstad".

Om jag ändå ska puffa för något mervärde att gå på dagens match istället för att sitta hemma så måste jag säga att Lugi har nog Elitseriens mest underhållande tränarpar. Det snackas om att "sticka ut hakan", att "ta plats" och att "synas" för handbollens skull, dessa två herrar fixar det galant. Eller galet kanske är rätt ord...

Idag hoppas vi även att damerna vinner sin mycket viktiga match borta mot Skara med start 14:00 och att vi får höra speakern läsa upp vinstresultatet samtidigt som herrarna leder i början av matchen!

RSS 2.0