Temperaturen höjs!

VarmtDet blir bara varmare och varmare nu. "Är det sant?" säger nån kanske, "det regnar ju var och varannan dag". Ja, det stämmer nog men vem bryr sig om vädret när det är slutspel i handbollen?


Vi håller ju som bekant på med en inomhussport, väl skyddade från väder och vind. Men likt temperaturen ute så blir det bara varmare och varmare från mars och framåt. Intresset ökar, det kommer mer publik, matcherna gäller mer och det smäller mer på planen. Precis som det ska vara! Det märks även när Guif tränar. Det är helt enkelt fler på plats under träningspassen.


För min del ser jag väl 2-3 pass i veckan och under serielunken är det ofta rätt ensamt på läktaren. Igår var det däremot ett helt gäng där för att se hur det såg ut med laget och kanske framförallt Zacke och Kapten Haukur. Man kan väl säga att det gick enligt plan med dem, sen får vi se vad läkaren säger och hur kropparna reagerar på belastning.


Zacke bjöd dock på stor humor. Han stod och studsade med en boll och när han tappade den tvingade han Åkerman att hämta den med orden "jag måste ju vila huvet" med ett stort skratt efter. Zacke vilade sen när det var spel 5 mot 5 mot 5 med full fart för att sen vara med på slutet. Då fick dock inte Hammar smälla på honom när han tog avslut något som Zacke trivdes med. Först avslutet han tog så hoppade han in med huvet vänt mot Hammar och sa ungefär "OALALAOALOLBOLBOAOLO" typ, innan han satte den så hårt nere i bortre att den fastnade under metallen som håller fast målet. Härligt att se! Efter det var det leende hela tiden och när jag frågade om det var roligt med handboll så fick jag precis det svar jag väntade mig, med ett härligt leende efter!


Haukur testade lite lätt med handleden hårt tejpad, hur det gick där vet jag inte riktigt, men han såg ut att vara vid gott mod när han pratade med läkaren. Det blir väl hårdare test idag, för båda två, så får vi se hur kropparna reagerar. Det är nog skönt för övriga laget att de tar lite fokus från gruppen, att temperaturen höjs är ju positivt men vissa kanske har svårt att hantera det.


På tal om temperatur, undrar vad som hade hänt om Zacke varit klar för typ Ademar León till nästa år. Hade det suttit 4 representanter för den spanska klubben på läktaren och tjatat på att han måste vila?

Därför vinner Guif semi 3

Träning 2012-04-24

Tisdagsträningen avslutades med fys med Glas


1-1 i matcher. Innan första matchen hörde jag många säga att första matchen är oerhört viktig. Nu har båda lagen vunnit var sin match och nu är denna matchen oerhört viktig. Vinnaren får ju nämligen "matchboll" på torsdag nere i Kristianstad!


Som rubriken säger så tror jag att Guif vinner på söndag. Därmed inte sagt att de vinner på torsdag eller på söndagen efter det men i alla fall, vinst på söndag i Sporthallen kommer det bli. Helt enkelt för att det är hemmaplan. Statistiken från semifinal två talar nämligen sitt tydliga språk. Kristianstad gjorde mål på 52% av sina skott. Det betyder att ca 30 skott antigen sköts utanför, räddades av Guifmålvakt, träffade målramen eller hamnade i block.

Ca 30 skott alltså. Även om det ju inte blev Guifs boll efter alla dessa skott så är det ändå anmärkningvärt att på 30 "skottmissar" så har Guif inte en enda förstafaskontring (5 i andrafas). Ett av seriens bästa och kontringsgladaste lag har alltså inte en enda direktkontring på 30 av det andra lagets skottmissar. Det finns bara en anledning, bortaplan!

För hemma i Sporthallen har vi väggar bakom målet, bollen går snabbt att få tag i och sätta igång spelet. Istället för att målvakterna ska hålla på och leta i ett nät bakom reklamskyltar så kan de fokusera på att göra sitt jobb, snabbt sätta igång spelet och driva upp tempo. Därför vinner Guif. Om Guif är 1 mål ifrån utan kontringar, med förlust i tekniska fel med 19-9 (det är galet mycket) samt med fler utvisningar då krävs det inte mycket mer för att vinna matchen. Jag skulle till och med sträcka mig till att säga att Guif är ett bättre lag, annars är man inte så nära när så mycket har gått emot.

Då har jag inte ens nämnt Zacke och Haukur. Med de två tillbaka får det offensiva spelet ännu en dimension. Zacke bidrar även med mycket i kontringsspelet och det är han som styr och ställer i spelet med en man mer.

Och Jimmy Jansson får spela i sin riktiga tröja, bara en sån sak!

Nej, Guif kommer vinna på söndag, tack vare hemmaplan. Och då har jag inte ens nämnt publikens betydelse, vi är inte lika många men mycket närmare!

Torsk men ingen luktar fisk!

Det blev torsk för Guif i semifinal två men det vet ni väl redan. Däremot var det ingen som luktade fisk, å det tackar vi för!

Jag syftar på den välkända ramsan som ofta hörs mot lag från Göteborgstrakten. Inte för att något Göteborgslag syntes i arenan idag men det var otroligt bra stämning på läktaren och inga dåliga ramsor. De flesta var glada, inte bara för resultatet, de flesta höll nog ändå på holländarna. Men det var ändå stor glädje även bland oss som höll på "rätt" lag! :)


Jag tror nämligen att vi var med och skapade historia idag. Tillsammans höjde vi handbollen ett steg till på flera sätt. Som en publiksport, som en TV-sport, som en underhållning och faktiskt som en familjeunderhållning. För var det nån som var i Arenan eller framför TV:n som var oberörd en eftermiddag som denna? Var det nån som inte var nöjd med underhållningen? Var det nån som saknade dramatik?

Nej, knappast. 1-1 i matcher och en mycket viktig vinst för Kristianstad men framför allt en stor vinst för klubbhandbollen i Sverige!


Dagens minus:
Även om jag hyllar publiken i Arenan så ska inte speakern behöva säga åt dem 5 gånger att heja på sitt lag, är det 4 800 i hallen ska de klara det ändå!

Dagens plus:
Jimmy Jansson! Inte har han tränat så mycket, men han är stor och stark. Trippar i sidled med lätta fötter (!) och det var inte många skott som gick förbi honom!


Ja just det, ett till minus, det är fruktansvärt långt till Skåne...

Laddar med mat!

Bussen åkte till ett ställe vid namn Bånken. Att det finns en koppling till Eskilstuna hos de som driver stället kan vara en bidragande orsak. Där blir det nu hamburgare så att vi orkar med matchen!

För man måste ju ha ork även på läktaren. Det gäller att orka hela matchen för att kunna stötta sitt lag. Själv har jag laddat med fishermans friend, halsen kommer inte orka hela matchen annars, det är en sak som är säker! Det börjar bli lite nervöst nu, lite pirrigt ska det ju alltid vara för att den rätt känslan ska infinna sig. På tal om känsla, vilken känsla har man för matchen idag? Det är rätt blandat...


En känsla är oro för hur hetsigt det kan bli i arenan, både på planen och på läktaren. De absolut flest vill ha en härlig handbollsfest men det behöver inte så många som vill annorlunda för att det ska bli helt förstört. Något annat som skrämmer är även dagens domarpar, Jonsson/Mäkinen är inte kända för att vara lätta att först. Det finns en stor risk att spelarna blir frustrerade och publiken kommer haka på där, var så säkra! Såg dessa domare så sent som förra veckan i kvalserien Västerås - Lindesberg och Nelsons reaktion när han hoppade upp och ner av frustration över att ha fått en tvåa säger rätt mycket. Förhoppningsvis kommer inte känslorna rinna över idag, inte hos spelare och inte hos publik. Det är ju trots alla mycket som står på spel...


Guif är favoriter, det skapar press.
Kristianstad känner nog att de måste vinna för att kunna gå vidare, det skapar press.
Press är inte en kortform för prestera, och att prestera under press är något av det svåraste som finns. Det lag som klarar av det bäst vinner. Lägg sen till en stor publik på det och det kommer bli speciellt!


Det är nog på sin plats att gratulera SVT till denna handbollsfest, det kommer bli speciellt, något som inte Sverige är vana att se. Det kommer bli fantastiskt! Tur också att SVT sänder matchen för de som inte hade möjlighet att åka ner. Samt även för de invånare i Kristianstad som inte får plats i hallen, de kommer ställa ut extra stolar men det lär bli lapp på luckan!


Ja, jag är avundsjuk på arenan och intresset, något annat kan jag inte säga. Förhoppningvis kommer jag dock vara stolt över oss på läktaren och killarna på planen, snart kör vi!

KÄMPA OCH VINN!

Äntligen på väg!

Blir ett kort inlägg nu, kanske ett längre senare. Det finns ingen el i bussen så måste spara på batteri så mycket det går :(

Annars kommer det nog bli ett helt gäng uppdateringar på twitter under dagen, ni kan följa mig här. Och ja, det fungerar även om ni inte har ett konto på twitter.


Men okej, liten uppdatering då. Bussen är större än vi beställt vilket gläder mycket då man kan bre ut sig lite. Bussen är röd vilket gläder oerhört, att åka röd buss till bortamatch gör alltid att det känns lite bättre. Stämningen är god trots att det kommer ta en evighet innan vi är framme i nordöstra Danmark. Eller Danmark förresten, det ligger ju i Sverige, så varför klär de sig som holländare? I och för sig, vi ska väl inte säga något, vi är ju röda.... som.... danskar?


En reflektion från förra besöket i Kristianstad Arena är något jag märkte under andra halvlek när Guif började komma ifatt: Till och med 4 500 Kristianstadanhängare kan bli tysta och gå ner sig på läktaren. Det händer i Sporthallen också när det går emot att vissa inte orkar uppbåda kraften för att heja fram sitt lag. Likväl som vi har en mentalitet av "däeäe går aaaaldrig" så finns det nog i Kristianstad vissa som kanske börjar tänka "de gå alllri". Speciellt om det börjar gå emot! Så, får man önska 0-10 efter en kvart, ja tack, önska får man men det känns osannolikt :)


Vilka måste kliva fram idag? Krille säger alltid att det lag som får försvaret och målvakterna att fungera vinner matchen. Haukur borta sen tidigare och Zacke borta nu, skönt det påverkar inte försvaret extremt mycket. Jimmy Jansson in, skönt det påverkar försvaret om än inte extremt mycket! Så, det är framåt det känns svårt. Aren måste ha en bra dag och Åke måste ha en bra dag. Förmodligen måste även någon av junisarna komma in och ha en bra dag. Idag känns som en bra dag, annars skulle det ju inte vara nån mening med att åka!

Är vi framme snart?

Vem ska man heja på?

Då var det söndag igen och äntligen ska jag få se handboll live!


Det var ett tag sen för mig nu, faktiskt TVÅ VECKOR vilket är helt galet i dessa tider (jag räknar bort Guif P-96 som jag såg 10 minuter av). Jag missade nämligen matchen mot Malmö i tisdags och den senaste matchen jag såg var alltså mot Malmö i Malmö. Det var bra minnen därifrån och även idag blir det till att se match på bortaplan. Fast idag håller jag på hemmalaget, mer om det senare.


Som tur är har man ju kunnat stilla sin handbollsabstinens med TV-sända matcher. Har fått se Zacke och Aren ta för sig i landslaget, självklart inte med så dominerande roller som i klubblagen men det är det väl ingen landslagsspelare som har. Möjligen Kim Andersson då, vad ska Sverige göra när han slutar i sommar? Pava? Åkerman kanske om något år?


Men som sagt, ingen handboll live på två veckor så äntligen idag då. Det blir en resa till Västerås för att se VI möta Lindesberg. Egentligen håller jag på båda lagen men som tabellen ser ut så håller jag på hemmalaget. Visst, det finns en chans att både VI och Linde kan gå upp men i detta läge så tar jag hellre att Västerås rycker i tabellen. Jag är ingen mästare på mattematik men om min uträkning stämmer så kommer Västerås eller Aranäs vara klara för att gå upp om de båda vinner sina matcher idag. Därmed ser det ut som att H43 (eller är det H 43, kommer aldrig fatta det) och OV Helsingborg gör upp om den sista platsen och att Linde och Bajen får komma till Sporthallen och möta det gröna laget nästa säsong. Det är en kul tanke till dagens match, jag får se båda dessa lag nästa år, i Elitserien eller i Allsvenskan.


Jag tror för övrigt att jag hejar på H 43 (eller är det H43, kommer aldrig fatta det) men det är bara för att få Lundaderbyn även nästa säsong, annars gillar jag inte lag med ekonomiska problem (hej då Hammarby).


På tal om matematikkunskaper så blev jag tvungen att rätta SVT under gårdagens sändning. Om en målvakt har en räddningsprocent på 22% och en annan har en räddningsprocent på 38% så har inte den sistnämnda 16% bättre. Skrev det till Chris på twitter och han svarade mitt under sändning och korrigerade sedan i andra halvlek. Kul att de bryr sig om att interagera med tittarna! (Se här och här). På tal om TV-kommentatorer så får vi väl hoppas att Martin Frändesjö får kommentera mer, fullständigt lysande i par med herr Härenstam (läs det några gånger, låter rätt kul: Herr Härenstam, Herr Härenstam, Herr Härenstam....) under OS-kvalet.


Tillbaka till ämnet då, vilka ska man heja på idag?
Att jag håller på tjejerna i Guif som har ett svårt kval i Lund är ju givet.
Varför jag håller på VI, Aranäs och H43 har jag ju förklarat redan.
Men, vilka håller jag på i de återstående kvartarna, det är lite svårare.


Innan vi far till Västerås idag blir det till att följa den femte kvartsfinalen mellan Säve och Skövde som TV sänder. Och efter det blir det ju val av motståndare. Hm, hm, hm, hur ska man resonera där? Jag tror jag väljer att hålla på Skövde, de kan gått få "göra en Guif" och åka ner och sjunga sönder Partillebohallen. Sen får jag ta och heja på Lugi i den andra kvarten, 50% för att jag gillar underdogs, 25% för att jag sagt hela året att Ystad kommer börja tappa snart och 25% för att jag inte vill se Seifert spela mer i år.


Vilka ska Guif välja sen då? Där blir det lite problem. Om Lugi vinner, då får Säve inte vinna men om Ystad vinner då spelar Säve-Skövde mindre roll för mig. Om nu Sävehof går vidare så vill jag nämligen möta dem i semi av två skäl: 1, Jag tror Guif har en större chans att vinna 3 hemmamatcher än en final nere i Malmö mot dem. 2, Det skulle bli den "moraliska finalen" och ett avgörande över 5 matcher känns som en bra känga till vi-måste-ha-det-mindre-sportsliga-upplägget-med-bara-en-final-för-att-få-mediaexponering-tänket. Sen är det så att jag åker hellre ut i Semi än förlorar en final, för visst blir det samma Europacup ändå, i form av Elitseriesegrare?


Nej, ibland är det inte lätt att veta vilka man ska heja på, tur man inte spelar själv utan bara kan sitta och få det serverat :)

Aren i landslaget, Malmös lycka!

OS

Då var det dags för Aren att göra debut i landslaget i en "riktig" match. Kval till OS är det och går Sverige vidare så kanske han även får chansen att bli olympier, det vore något!


Det är ju riktigt kul att han och Zacke får chansen. Att det blir så mycket fokus på just Aren är för att Zacke kändes mer väntad. Själv kände jag när 17 skulle bli 16 att "jaha, då blir det ju i alla fall en Guifare med i truppen till slut". Glädjande nog hade jag fel när det ju blev båda två. Jag har dock ingen aning om hur mycket han får spela men det känns som att första matchen är den med störst chans till speltid, för alla "mindre etablerade spelare". Det är ju inte direkt så att han kan komma in i sin andra landskamp och kräva speltid... Däremot borde Sverige klara av matchen mot Brasilien tillräckligt enkelt för att alla ska få lite speltid. Det blir kanske som i Guif fast tvärt om för Aren. Man kör matchen och sista kvarten får de mindre rutinerade spela av.


För inte kommer Aren vara den avgörande faktorn i matchen/matcherna? Eller? Han kanske skulle kunna vara det men jag har svårt att se att förbundskaptenera kommer låta honom bli det. Kanske däremot om några år, det kan vi ju alltid hoppas på. På tal om framtiden så pratade jag med Jarmo igår om Aren. Han hade en teori om att uttagningen till landslaget kan vara det som får honom att stanna ett år till i Sverige. Om man kan spela i Guif där man känner alla, bo i en stad där man trivs och har sina kompisar, bo nära föräldrarna och samtidigt visa upp sig i internationellt cupspel (eller till och med champions league nästa år) och bli uttagen i landslaget, varför skulle man då flytta? Ja, det ska väl vara för att det är en lite större sportslig utmaning och en mycket större lön. En avvägning alla spelare som är proffsaktuella måste göra, kanske kan en landslagsuttagning vara det som väger över åt att faktiskt stanna ett år till. Jag hoppas på det!


Ja just det, rubriken ja. Malmö lär ju inte gråta om en till Guifare får speltid i landslaget inför nästa match. Guif får anpassa mycket bara för att 4 personer är borta på landslagsuppdrag. Träningarna blir lidande i veckan med så många borta och måndagsträningen blir senare än vanligt bara för att DP och Helge ska hinna vara med. En inte alls optimal uppladdning. Fast det är klart, Malmö har ju inte ens sin tränare med sig på träningarna denna vecka...


Intressant tanke om detta just nu dock. Guif är glada att Aren får spela i landslaget och Malmö är också glada, av två helt olika anledningar. Handbollen förenar? :) Nja, så puttinuttigt är det nog inte, att vara överens i all ära men på tisdag smäller det igen. Ser fram emot att höra hur publiken tar emot Aren efter helgen. Själv hoppas jag att han håller sig hel så att publiken över huvudet taget får ta emot honom på tisdag...

Jag var inte orolig

Ofta när jag ser på match så känner jag mig orolig, jag VET att det kommer gå dåligt. Jag VET att laget jag hejar på kommer missa när det blir straff. Antagligen för att det är lättare rent mentalt, då blir det inte lika jobbigt när det går dåligt, jag var ju redan beredd på det. Kalla det fegt om ni vill men så är det, sen har jag ju aldrig hävdat att jag skulle bli en bra idrottspsykolog...


Desto konstigare då idag. Det kändes läskigt innan match att sakna Oldberg, när nu en av de viktigaste framåt (Haukur) är borta så kunde man ju alltid luta sig mot att försvaret fortfarande var det "gamla vanliga". Ta bort Oldberg också och jag hade inte mycket kvar att luta mitt hopp mot. Jag funderade på vem som skulle starta bredvid Blank där bak. När jag såg Helge på plan så tänkte jag, "varför inte, om killen som gör sitt första slutspel kan bära spelet framåt så låt han göra det bakåt också". Fortfarande var jag dock orolig, man spelar inte ihop ett mittlås över lunchen direkt... Så, desto konstigare då idag, det tog nämligen bara 1 minut och sådär 30 sekunder innan jag såg "detta tar vi". Även fast Guif släppte Malmö till en ledning så fanns känslan kvar "detta kan vi ta". Det var så mycket som var rätt med inställningen idag, alla var beredda att göra jobbet.


Jag hade även känslan av att de mål Malmö gör inte var mål man vinner matchen på. Visst, målen kan komma hur som helst och är de tillräckligt många så vinner man ju men ändå. Målen kom på kontringar, Guifs misstag och i övrigt mest "gröna skott" över tvåorna blandade med lite avslut från kanten. Det var lixom inte så att jag såg Thynell skjuta sönder oss över treorna, alltså var jag inte speciellt orolig. På tal om Thynell, kilen var inte riktigt i balans i andra halvlek. Slå Guifare i huvet med bollen är ju ett "diskret" sätt att ta ut sin situation, att 30 sekunder senare hoppa på en boll han inte kunde nå och då sänka Blank är väl inte heller det bästa sättet att lösa det på.


på tal om att lösa det. Guif åkte ju till sist på en punkt på Aren, min bänkgranne sa "det ska bli intressant att se hur de löser punkten". Jag svarade lite skämtsamt "ja, det är ju inte så mycket mening med att byta ut honom nu när vi inte har så mycket folk på nio meter". Men vad händer, Krille gör något så genialt som att låta honom vara kvar och samtidigt plocka bort mitt-6 och sätta in fler folk nio meter. JUNISAR på nio meter, i en KVARTSFINAL! Alltså det var helt fantastiskt att se Adde och Ekman ta för sig. Ekman för övrigt, hans kontrakt ligger på hyllan ovanför Åslund, det blev lite bråttom igår att skriva kontrakt med honom och Jesper och kontrakt måste man ha för att få spela i Elitserien.


Direkt Ekman kommer in tar han för sig men åker på en offensiv foul. "Onej" tänkte jag (fortfarande i tron att det ordnar sig men ändå lite negativt tänk) "kommer han nu fortsätta våga?" Sekunden senare ser jag Krille berätta för domaren att det inte kan vara offensivt på den sidan när samma domare tagit en tvåa på Guif i samma situation strax innan. Sen går Krille fram till Ekman (ja den yngre såklart om ni inte fattat det redan), klappar om honom och berättar hur det borde varit och sen bara kör igen. Härlig inställning!


På vägen hem blev det lite snack om jobb med Blank, vi är ju i samma bransch. Stackars honom för övrigt, han hade löst morgondagen men nyss ringde sig hans ersättare sjuk så det är bara upp å jobba även för honom. Själv ska jag stämpla 07:00 imorgon, känns lagom lockande, kanske ska försöka få lite sömn... med ett leende på läpparna så klart, det står ju 2-0 i matcher!

På plats!

Baltiska

På plats i Baltiska hallen, ännu en arena jag inte varit i tidigare men som jag nu varit i, logiskt va? :) Undrar om det kommer nån publik idag? Ryktet säger att de har flyttat folk till andra sidan bara för att det ska se fullt ut i TV.

 

TV för övrigt, Svt leker aprilskämt som de ska köra i introt. Jag hoppas att dagens match inte blir något dåligt aprilskämt, jag hoppas och tror att Guif kör fullt från start och sen ökar. Guif har nämligen allt att spela för, det har även Malmö. Men Malmö har även press på sig, de vet att de nog måste vinna denna match för att inte drömmarna om att gå vidare ska försvinna. En sådan press är inte positiv, även om de borde kunna spela avslappnat eftersom ingen förväntar att de ska vinna mot Guif så tror jag det negativa väger över.

 

För Guifs del oroar att Oldberg inte var med i bussen, det var istället ett helt bord med juniorer, vi får väl se vilka som spelar idag! Lite orolig över det kan man ju vara men som alltid, det är LAGET Guif som vinner matcherna, som det känns just nu så vinner Guif vilka spelare man än plockar bort... I alla fall mot Malmö, de saknar ju också ett helt gäng spelare just nu...

 

 

Adde väsk

Adde bär massagebänken, coach sa åt honom att han faktiskt inte var yngst men han tar den i alla fall, duktig kille :)


RSS 2.0