Jag vet att vi vinner finalen

Japp, det är redan klart, vi kommer vinna finalen mot Säve. Jag grundar det på rent statistiska fakta som är helt obestridbara.

Minns ni vad som hände 2008-09-21 i Sporthallen i Eskilstuna? Det var första omgången i elitserien det året. Matchen slutade med säker Guifvinst 26-21 efter strålande försvarsspel. Minns ni vad som hände i Globen i årets sista match den säsongen? Ja, det glömmer man inte i första taget. Matchen slutade med seger åt andra hållet och Alingsås vann finalen mot Guif med 29-26 och blev mästare. Skrattar bäst som skrattar sist.

Minns ni då vad som hände 2010-09-15, första matchen denna säsong? "Helst inte", tror jag många svarar, men Sävehof tog med sig båda poängen från Eskilstuna Sporthall med en säker seger 29-38. Förstår ni vad statistiken säger? Guif kommer alltså vinna finalen, det är inget att snacka om!

Skrattar bäst om skrattar sist som man säger.

(Ett mer seriöst inlägg om varför vi kommer vinna kommer framöver)

Jag visste att vi skulle vinna

Okej, det kan låta som en efterhandskonstruktion och visst var jag nervös i söndags när matchen närmade sig MEN faktum är att jag tidigare på dagen berättat för min vän att Guif skulle vinna, det var helt säkert. Hur visste jag då det? Vi får börja med lite bakgrund.

Innan sista "slut"spelsmatchen mot Lugi (tack för att det blir kvartsfinaler nästa år) så var det lite väl mycket Guif i media, lite väl mycket för att inte vara match. Det var rasistika påhopp, dödshot, "sparkad" spelare och ny målvakt. Efter det kommer sista matchen, mot Lugi. En match som inte gäller något för Guif men där Lugi i alla fall från början har allt att spela för. Vad händer? Jo, trots årets sämsta publiksiffra kommer grabbarna ut, visar att det är fullt fokus på handbollen som gäller och visar att LAGET tillsammans klarar av motgångar. Var det därför jag visste att vi skulle vinna söndagens match?

Nej, faktiskt inte. Inte förrän på torsdagen när Guif tränade insåg jag att det skulle bli potatismos i första semifinalen. Robin Andersson som har kommit tillbaka från skadan fortare än väntat (Krille: "han har varit hänsynslös mot sin kropp när han kört rehab") visade att han kommer bli en tillgång. Lägg därtill att man vet att han är de stora matchernas man och kommer höja sig när det blir riktiga slutspelsmatcher. Var det därför jag visste att vi skulle vinna söndagens match?

Nej, faktiskt inte. Det var under torsdagsträningen som sagt, å det var mer allt detta sammantaget. Matchen mot Lugi, Robin Andersson visar form och laget klarar hantera en massa saker utanför handbollen. MEN den avgörande faktorn var på torsdagens träning, vem tror ni kommer först ut på planen? Jo, Robin Andersson, och HAN VISSLAR! En Robin i form, med glädje, tillsammans med en grupp som klarar motgångar. Ja, då visste jag att det skulle bli vinst!

Nu laddar vi för bortamatch i Alingsås. I en härlig hall med bra drag. Havet kommer vara ganska blått utom vårt röda hörn. Full buss å bra drag utlovas! Får vi lika bra träff på dem bakåt som i söndags så kommer det bli fest i bussen hela vägen hem till Eskilstuna!

Gruppsegern klar!

Så var det klart, i och med att Drott igår besegrade Lugi (30-25) så kan nu inget lag passera oss i tabellen. Det  betyder att vi får första (och en eventuell femte) semifinal på hemmaplan. På onsdag möts Alingsås och Malmö i en direkt avgörande match om vilket lag som får möta oss.

Jag är lite kluven där. Malmö känns som ett lättare motstånd än AHK oavsett vem som vinner den matchen. Mot Malmö har vi i år två vinster och mot Alingsås en vinst och två oavgjorda (vi var i samma grupp i det inledande poolspelet, därav en extra match). Som supporter tänker man dock lite annorlunda än bara det sportsliga. Mot Alingsås kan vi åka och skapa en fest på bortamatcherna där vi bär grabbarna fram till seger. Till Malmö måste man väl ta ledigt typ 3 dar för att kunna åka, det är ju så i semifinalspelet att vi kommer få helgmatcherna på hemmaplan och bortamatcherna på vardagar. Sen skulle det kännas bra att i semifinal slå ut ett lag vi har förlorat en final mot, sånt skapar alltid heta känslor.

I övrigt konstaterar vi att det var ett laddat gäng på gårdagens träning. Det var heta känslor på planen i fotbollsmatchen men alltid med glimten i ögat. Aren vill att alla ska veta att han går in hårt i närkamp med coach. Zacke gjorde två mål för de unga innan de äldre vaknade. Det var ett välregiserat slut där dagens man Janne snyggt fick avgöra med en nick upp i krysset till 3-2.

Den avslutande strafftävlingen innehöll ett limskott (!) och ett övertramp (!) med mycket skratt till följd. Dagens roligaste var nog ändå när de skulle sjunga för Janne. Aren säger "ett fyrfaldigt leve för Janne på ...femtio...?", det blir lite skratt varpå Jansson säger "nej, det är inte åldern, det är klubbarna" och kliver fram och gör highfive med Aren. Som sagt, härlig stämning.

Avslutningsvis måste jag ju skriva något om Tholin som enligt aftobladet nu även blir anmäld. Det är självklart inte okej om han har sagt det men det är även verkligen inte okej att vi sätter oss i sådana situationer. Jag hoppas spelarna kan lära sig att hålla sig kyliga (läs: hålla käften). Sen måste man ju också säga att när detta händer saknar man kvartsfinalerna än mer. Tänk om dessa lag skulle mötas igen på söndag, fantastiskt!

Se möjligheterna!

Idag har Guif en bra chans. Vinst borta mot Redbergslid och vi är klara för semifinal. På tal om det så fick Jansson frågan av en skolungdom igår om de var i semi nu, han fick förklara att det är en slutspelsserie men att vi leder den. Stackare, inte ens barnen får det lätt när man kör ett konstigt format på slutspel.

Dagens match då, blir det vinst? Klart det blir vinst! Svenska Spel säger 1: 2,40, X: 4,10 och 2: 1,70. Guif är alltså favoriter och ska så vara. Vi har visat upp ett bra försvarsspel och pardonlöst anfallsspel och förhoppningsvis kommer RIK få känna på det. Matchen sänds i SVT 1 och SVT Play från 16:05 och jag tror det kommer bli sevärt. Säga vad man vill om slutspelsserien men en match där det ena laget har chansen att bli klara för semifinal och det andra laget har chans att skaffa sig ett jätteläge att gå dit, det måste ju bli bra laddning då. Förhoppningvis kommer det mycket publik, även fast TV sänder och det inte är match i Eskilstuna.

Annars måste jag efter mitt senaste blogginlägg berätta att jag inte är Eskilstunabo. Jag är egentligen Strängnäsbo, även om jag bort i Sméstan 8,5 år. Jag skriver det för att jag oftast känner mig som Eskilstunabo, utom på ett sätt. Det verkar nämligen vara mycket negativa tankar i denna stan. När Guif går ut i andra halvek mot Drott och kör över motståndet, det blir enormt tryck i hallen och man skaffar sig en ledning med 10 mål och matchen är körd, vad händer då? Jo, dagarna efter kommer folk och klagar på att man släppte in 5 mål på slutet. Vad är det för inställning? Är det så svårt att tänka lite positivt och se möjligheter istället? Det är därför det var så stort när Krille och de andra gick ut och sa att de tänkte ta SM-guld. Vad är det frågan om? Eskilstunabor som tror på det de gör? Vår kommundirektör, Pär Eriksson, som för övrigt är en stor handbollsvän skrev ett mycket intressant blogginlägg om detta. Om ni inte har läst det än så rekommenderar jag att ni gör det.

Nej, vi behöver mer positivt tänkande i denna stad, människor som verkligen tror på att saker är möjliga. Handbollen har visat att det går och att en grundförutsättning för att lyckas är att man verkligen tror på det. Då kan det bära långt, hela vägen till finalen! Det är lite som chefen för en skofirma när han skulle skicka två försäljare till den afrikanska landsbygden. Den ena försäljaren sa då "Nej, inte Afrika, det kommer bli jättesvårt, där är det ju inte en människa som har skor" varpå den andra sa "Ja, Afrika, där är det ju inte en människa som har skor, vilken potential!" Allt handlar om hur man ser på saker. Glaset är halvfullt inte halvtomt och Guif har alla chanser i världen att gå långt!

Från gårdagen träning rapporterar vi att det var ett taggat gäng som körde, till och med Oldberg var med! ;) Man märker att det är slutspel när man hör var och varannan spelare säga ordet "voltaren". Man har ont men man kör ändå. Mycket bra målvaktsspel på fotbollen, Tholin för det vinnande äldre laget och Danne Pettersson för det yngre. Jag tvivlar inte en sekund på att spelarna känner att de har möjligheten, att de kan gå för vinst och bli klara för semi. Hoppas att resten av Eskilstuna också tror på det. Nu kör vi!

Rödvin
Se möjligheterna, inte problemen. Glaset är halvfullt, inte halvtomt!


RSS 2.0