Internet och handboll, del 4

Här kommer den sista delen med tankar om hur man kan utnyttja internet för att stilla sitt handbollsintresse. Här hittar ni del 1, här hittar ni del 2 och här hittar ni del 3.

Del 4: Lite blandat

Guif.nu
Föreningens hemsida där man hittar allt möjligt intressant. Det finns bra sidor om både herrlaget och damlaget samt en helt egen del med massor om ungdomsverksamhet. Där hittar du information om hur man går till väga om man vill börja spela handboll.
Från matcherna med A-lagen finns det bilder att se, ibland även från bortamatcher. På första sidan hittar du även en kalender så du kan hålla dig uppdaterad om vad som händer och när det händer. I samma ruta finns även tabeller över Elitserien herrar och Allsvenskan damer.
På startsidan hittas även nyheter så att man håller sig uppdaterad. Där finns även en länk till biljettförsäljningen så du är säker på att få tag på din biljett till kommande matcher.

Facebook
På Facebook hittar du en sida som drivs enligt beskrivningen "Av fans för fans". Här kan du ofta hitta det senaste som hänt. Efter matcher kan du även kommentera resultatet och uttrycka din åsikt. Detta innehåll kan du komma åt även om du inte själv har något konto på facebook men då kan du inte kommentera något utan bara läsa. Om du däremot har ett facebookkonto så ser du varje gång gruppen uppdaterar något om du riskerar inte att missa något.

Twitter
En annan sida som liksom Facebook faller under kategorien sociala medier är Twitter. Där skapar man ett konto och väljer sen vilka personer du vill följa och här finns ett helt gäng handbollspersonligheter. Personer behöver inte bli vän med dig som på Facebook utan alla kan läsa det som skrivs. Man kan även "tagga" inlägg man skriver för att kunna sortera bland dessa. Då blir det lätt att hitta det som är relevant för dig. Exempelvis kan man titta under ämnena #Handboll och #Guif.

Alltomhandboll.nu
Detta är en sida som lever upp till sitt namn. Här hittar man allt möjligt inom handboll. Det finns artiklar om landslag, klubblag på både herr- och damsidan och även artiklar om ungdomslag. Inför och efter matcherna i Elitserien skriver de sammanställningar av respektive omgång. Här hittas länkar till både nyhetsmedia och bloggar som handlar om handboll. Det finns även tillfällen till omröstningar och man kan kommentera artiklarna som skrivs här. Det bjuds även på humor i samband med handboll.

Rodahavet.com
Supporterklubben Röda Havets hemsida. Här finner man information både till medlemmar och blivande medlemmar. Innan matcher hittar man här sammanställningar av vad som finns att läsa och efter matcherna hittas här statistik och länkar till media. Dessa arkiveras även och man kan då lätt gå in och kolla vad som skrevs om en viss match. På sidan lägger vi även upp videoklipp från matcher och träningar.
Här hittar du även information om resor vi arrangerar och det finns även en omröstning man kan delta i och en gästbok om man vill skriva något. Under rubriken spelschema hittar du även snabbt länkar till A-lagens matcher i respektive serie. På sidan lägger vi även upp information om någon match kommer visas på storbild så att vi kan se den tillsammans.

Internet och handboll, del 3

Här fortsätter vi med fler tankar om hur man kan utnyttja internet för att stilla sitt handbollsintresse. Här hittar ni del 1 och här hittar ni del 2.

Del 3: Bloggar

Wikipedia definierar en blogg som "en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp." Bloggar drivs ofta av enskilda personer där de skriver om sig själva och vad de gör i livet. När det gäller handbollsbloggar är det mest den andra delen av wikipedias definition som får gälla, det gällande hur inläggen är sorterade. Beroende på vem som driver bloggen så finner man även lite olika vinklingar och inriktning.

Röda Bloggen
Här är du nu. Röda Bloggen är supporterföreningen Röda Havets officiella blogg. Där skrivs det mest inlägg med tankar inför och efter matcher. Det kan även finnas information om Röda Havet och hur vi jobbar. Ibland dyker det upp inlägg med kommentarer om hur det såg ut på dagens träning och då och då bjuds det även på reseskildringar. Här förekommer även analyser av statistik både från enstaka matcher och i ett större perspektiv.

Handbollsblogg.com
Handbollsblogg drivs av familjen Carnesten, trogna besökare i Sporthallen. De skriver enligt sin egen beskrivning "Om handboll i allmänhet och om Guif i synnerhet!" Det stämmer bra, det mesta är relaterar till Guif men det dyker även upp annat om handbollen i Sverige, både om klubblag och landslag. De lägger ofta upp bilder de tar själv men det är video som är deras styrka. I samband med hemmamatcherna lägger de upp eget producerat material i form av videoklipp och intervjuer med spelare och ledare. På kvällen eller senast dagen efter match kan man se några snygga mål och höra korta anlyser av matcherna. Handbollsblogg.com fick stor nationell uppmärksamhet när de la upp en video som visade Nacor Medinas överfall på Zacke ur en annan vinkel än TV hade tillgång till.

Bloggar på Guif.nu
På föreningens hemsida hittar man tre bloggare. Magnus, Pontus och Niklas.
Magnus representerar supporterföreningen Röda Havet och skriver mest inlägg med tankar om framtid och föreningen. Här blir det lite kåserande runt allt möjligt och ofta fler tankeväckande frågor än svar.
Pontus sitter med i Guif:s sportråd och skriver lite om det som görs bakom lagen. Han bjuder även på reseskildringar och han är den av bloggarna som har bäst koll på vad som händer i damlaget.
Niklas är den bloggande dalmasen som flyttat till Eskilstuna och fått ett rött hjärta trots att han håller på Leksand. Han skriver om lite allt möjligt och tar även ofta med passande tankar från intressanta saker utanför handbollens värld.

Sörmlandssportens handbollsblogg
Sveriges radio P4 Sörmland driver en handbollsblogg. Det är den trogne säsongaren Jarmo Mänty som delar med sig av tankar runt matcherna. Här finner man inte så många matchreferat utan mer tankar i det större perspektivet. Jarmo har även en förmåga att vara först med olika saker och här kan det ofta dyka upp nyheter innan någon annan får reda på det. Här hittar man en härlig blandning av humor, finsk pessimism och tankar kring hur nervöst det är att hålla på ett lag.

Treijner & Söderberg
Denna drivs av två spelare i IFK Nyköping och den har inte så väldigt mycket anknytning till Guif. Däremot ligger ju Nyköping i samma serie som Eskil vilket gör att i alla fall jag tycker det är intressant. De är bra på att sammanställa statistiken från division 1 och har ofta intressanta inlägg. Bland annat har de under en serie inlägg delat med sig om sin tankar efter ett besök i Sporthallen för att se Guif spela i Elitserien. Dessa inlägg hittar du under 2011 april/maj. Det är rolig läsning att läsa hur någon annan ser på att komma till Sporthallen.

Till sist tipsar jag även om Johan Flincks blogg på Aftonbladet. Det är ju såklart inte så mycket relaterat till Guif men där finns mycket härligt surr runt det som händer i handboll och även en liten inblick i hur media ser på vår älskade sport.

Internet och handboll, del 2

Här fortsätter vi med fler tankar om hur man kan utnyttja internet för att stilla sitt handbollsintresse. Här hittar ni del 1.

Del 2: Förbundets hemsida

Handboll.info är Svenska Handbollförbundets officiella hemsida. Där kan man hitta en massa roliga saker. Om man vill lära sig lite mer om handboll kan man läsa igenom avsnitt om regler och vad som gäller både på matcherna och utanför planen (se Tävlingshandboken, Spelregler och Tävlingsbestämmelser). Bland en massa annat kan man få lära sig saker som: När stänger transferfönstret? Hur många lag flyttas upp från division 2 och hur går det till? Hur mycket får en handboll väga?

Rött kortHär hittar man även en mycket intressant lista över domartecken som kan vara bra att kika igenom för att bättre förstå vad som händer på planen. På hemsidan förs även en lista över röda kort under säsongerna och de publicerar även rättskommitténs lista över avstängningar.

Förbundet har även kopplat alla matcher i spelschemat till den arena den spelas i. Det betyder att man kan gå in på respektive hall och se de planerade matcherna där. Det finns ju fler lag än Guif:s A-lag här i stan och vill man se handboll finns det ett helt gäng matcher hela tiden, både bland seniorer och juniorer.
Här hittar ni länkar direkt till respektive hall:
Sporthallen, här spelar främst Guif och Eskil samt deras junior och farmarlag.
Ellfolk, här spelar Göksten samt deras junior och farmarlag.
Guifhallen, här spelar Guif:s yngsta lag.
Vilstahallen, här spelas ibland handbollsmatcher i ungdomsserier.

En annan sida man kan kika på är sidan för övergångar. Där listas övergångar mellan föreningen så fort de är klara hos förbundet. Man kan sortera efter tid så att man se de senaste övergångarna eller söka på person eller förening. Om man följer handboll så kommer man känna igen namn och det kan vara intressant att se hur de byter klubbar.

Från och med nu är det även klart med ett system för att lägga upp matchprotokoll från matcher i Elitserien direkt efter matcher. Vi kan ta Guif:s match mot H43 29/12 2011 som exempel. Där hittar vi ett arbetsprotokoll samt ett matchprotokoll och vi kan notera att det var bara två mål från att fylla protokollet! På dessa sidor hittar man lite allt möjligt och det är bara bekanta sig med det så hittar man mer. Ett exempel är att kika på kolummnerna med målskyttarna i arbetsprotokollet, då ser man direkt när något lag gör fler mål i rad.

Matchprotokoll

Matchprotokoll Guif - H43 Lund


Internet och handboll, del 1

Jag tänkte skriva några rader om hur man kan utnyttja internet för att stilla sitt handbollsintresse.

Del 1: Ekuriren, Online och Clientware

Ekuriren.se har sänt många av bortamatcherna under årets säsong. De har haft lite otur med produktionen som inte alltid har fungerat perfekt och ibland faktiskt inte alls. Jag tror däremot att de tillsammans med produktionsbolaget lär sig mer för varje gång och det bör bli bättre och bättre för varje match som sänds. Ett plus är även att de lägger ut matcherna i efterhand på ekuiren.se så att man kan se dem hur många gånger man vill (klicka här för att komma direkt till matcharkivet). Även Svenska Spel och livehandboll.se har sänt vissa matcher direkt över internet. Med Svenska Spel så krävs det att man har ett spelkort och på livehandboll betalar man per match man ser.

Det finns även andra sätt att följa matcherna. Heh.nu lägger upp matcherna i något de kallar "online" (klicka här för att komma dit, den visas när det är sändning). Det är en liten ruta som uppdateras live där man kan se de senaste händelserna i matcherna. Detta är ett lätt sätt att följa matchen exempelvis i en mobiltelefon.


Clientware
Så här visas spelplanen i clientware. Grön prick = mål, röd prick = skottmiss.

Det finns ett lite mer avancerat verktyg i något som kallas clientware (kan laddas hem här). En video som visar hur clientware fungerar och ser ut kan hittas här. Den text som visas i onlinefönstret kommer från det som görs i clientware. Om man installerar programmet kan man i realtid följa vad som händer på planen och statistiken uppdateras varefter matchen går. Matchanalyserna som efter match blir tillgängliga på heh.nu (här) är genererade genom sytstemet för clientware och genom att installera programmet går det alltså att under matchens gång se hur siffrorna ändras. När jag kollar på en match via TV eller webb så brukar jag alltid ha clientware uppe för att kunna kolla snabbt hur många mål på hur många skott någon gjort och hur heta de är just nu. Det är även intressant att se hur målen kommer till, om det är på någon typ av kontring eller om avslutet kommer från kanten eller nånstans på 9 meter. Siffror säger inte allt men de kan ibland vara mycket tydliga och intressanta. Det funkar bra att köra samtidigt som TV eller webb eftersom det uppdateras så snabbt, ibland till och med fortare än själva livesändningen. Systemet fungerar så att det vid varje elitseriematch sitter några och registrerar det som händer direkt, även vissa matcher i allsvenskan går att följa på detta sätt.

Matchanalys hämtad från heh.nu

Matchanalys för matchen Guif mot H43. Man kan bland annat notera att Guif bara hade 8 tekniska fel och att 23 % av H43:s skott räddades av Guif:s målvakt.


Stenbäcken i träning

Många på plats när Stenbäcken gjorde sitt första bollpass

Som ni ser på bilden var det ovanligt många på plats när Stenbäcken gjorde sitt första träningspass med boll tillsammans med Guif. Det var de vanliga på plats, bara det att alla var på plats samtidigt. Bakom mig fanns även lokal media representerad. Alexander själv såg ut att ta det med ro och han såg pigg ut på planen. Jarmo, som ju tidigare lovat att inte köra med kvällstidningsrubriker sa på en gång "kolla han hittar ju Pontus direkt" vilket ju hade varit en perfekt klyscha att köra med i ett inlägg. (På tal om tidningar, här skriver Folket i texten att Stenbäcken är på plats i Eskils farmarlag, HK Tuna. Eller vad ska man annars tro när de skriver "På plats i Eskils tuna"?. Pinsamt är ordet...)

 

Åter till träningen, eller nej där slutar det för min del. Jag var nämligen på plats i Sporthallen för att gå igenom detaljer inför den kommande cupmatchen. Mycket saker är det som ska sys ihop men det ser ut som att det kommer att klaffa fint. Inte minst ekonomiskt, ja tänk att det går att sälja biljetter som är chockhöjda! (Nej. nu får det vara slut med tidningshån för detta inlägg). Självklart hade jag med mig kameran till gamla Sportis i hopp om att kunna få ett snack med nyförvärvet. Mötet vi hade tog dock för lång tid så jag hade gett upp men när vi skulle gå vem tror ni kliver in på kansliet? Självklart nämnde Stenbäcken, han kom dit för att lämna ett ifyllt papper märkt "EHF LATE ENTRY" och när han gick igen så passade jag på att ta ett litet snack med honom. Han har spelat 10 år i Säve så detta måste kännas rätt märkligt för honom, hela grejen med att byta klubb är väldigt stort, när han då direkt säger att han trivs då vet man att det funkar bra för honom här!

 

På tal om skillnader så var det roligt att läsa vad han säger här om publiken i Sporthallen. Jag tycker det är roligt i samband med att så många i Eskilstuna säger att vi måste ha en klack, det är för dåligt drag. Säve har sin klack ändå är publiken bättre i Eskilstuna. Det är helt i linje med det man kan läsa här, skrivet för ganska exakt ett år sen.

 

På kvällen när jag kommer hem så snubblar jag över en video på TV4 med slutet av Makedonien - Tyskland. Tyskland vinner med 24-23 och vem gör avgörande målet? Jo, en viss Uwe Gensheimer som för övrigt spelar i Rhein-Neckar Löwen. Jo, just det, han kommer till Sporthallen om mindre än en månad. Jag tror inte att alla har fattat hur stort det är. Killen har för övrigt en egen hemsida om det är nån så vill kika in där: www.uwegensheimer.de Ja just det, han har lite andra landslagskompisar med sig när han kommer i februari också, missa inte det!

 

H43 lägger ner och börjar om. Det är tråkigt att inte ekonomin funkar men skulle jag välja fritt vilket lag jag vill placera i Allsvenskan så skulle det vara just H43. Inte för att jag har något direkt emot dem mer än geografiskt men det betyder att de mer nordliga lagen Hammarby och Caperiotumba som sämst får kvala. Hur tänker man nu där för övrigt, extra fyspass för att vara som bäst i kvalet eller försöka vinna matcher för att skapa positiv trend och kanske klara sig utan kval? Och hur tänker de som kommer spela kvar i H43, även om de går till slutspel så får de ju inte spela slutspel. Och hur tänker de som möter H43? Konstigt blir det.

 

Avslutningsvis hoppas jag att Tverin kommer tillbaka efter sin skada, jag (och många med mig) vill gärna se honom spela handboll igen!


Kort om Stenbäcken

Skriver ett inlägg i all hast innan jag stressar vidare mot helgens aktiviteter...

Jag kan tyvärr inte säga att jag har riktig koll på vårt kommande nyförvärv. Det jag har hört stämmer dock med det jag trodde mig veta, bra bakåt, bra på genombrott och kan spela på de flesta ställen på nio meter.

Idag läser jag dock något som får mig att tycka att detta kommer bli riktigt bra. Nämligen här där Aren och Axell snackar lite om "Bäckis" som han verkar kallas. Det som är riktigt trevligt att läsa är att det verkar vara en bra kille! På juldagen, efter att ha varit med på matchgenomgången inför andra matchen mot Kristianstad sa jag till coach Krille något i stil med "man märker verkligen vilket fint gäng killar du har att jobba med, de är verkligen inte bara bra handbollsspelare". Direkt fick jag svaret "det kanske är därför de är bra handbollsspelare!" Jag tror att det ligger väldigt mycket i det.

När jag då nu hör spelare säga att Stenbäcken kommer passa in bra i gruppen, att han är mogen och en bra kille även utanför planen. Att det samma dag i tidningen går att läsa om hur bra Axell trivs och vilken härlig sammanhållning och positiv anda det är inom Guif förstärker min tanke om hur viktigt det är att sånt funkar. Det är verkligen en stor faktor i framgången som är just nu!

En om vi värvar en spelare som jag inte vet så värst mycket om, det tolkar jag som att han inte är bäst på en specifik sak utan mer allround och som samtidigt verkar var en "go killle", ja då känns det mycket bra. Är han bara rätt hygglig på ett flertal saker (vilket han måste vara, annars hade han inte blivit värvad) så kommer detta bli kanon. Mycket tack vare att gruppen tillsammans mår bra och tillsammans vinner matcherna!

Äntligen igång igen!


Äntligen handboll i Sporthallen för grabbarna i Guif! Visserligen bara träning men ändå, det får duga än så länge.

Igår (tisdag) drog träningen med boll igång igen. Många saknades och Krille och några juniorer fick fylla ut laget. Det var lekfullt och tempofyllt, speciellt tempofyllt! Spel 4 mot 4, spela 2 minuter, ena laget vilar och andra står kvar. Spel 2 + 2 minuter alltså och sen vila 2 minuter. Eller, spel och spel... inga avkast utan bara löpa fram och tillbaka hela tiden och ta avslut. Ett härligt fyspass alltså, om än med boll för att få grabbarna att köra...

Lite roliga saker att notera fanns det dock. Blank sprang fram och tillbaka och pustade sen ut på bänken (!), förmodligen bara för att inte få de andra att känna att de har dålig kondis kom jag och Philip fram till. för inte kan det vara så att han blev TRÖTT? Haukur lackade ur på sitt lag med rätta då det ofta bara var han som löpte hem. Adde såg ut som ett spöke mot slutet, löpning tar verkligen på krafterna! Krille kan än, fantastisk speluppfattning med passningar bakom ryggen och genombrott, sen får man ju fler lägen framåt när man inte jobbar hem fullt ut ;) Pontus var iskall fösta halvan men gjorde sen hur mycket mål som helst trots hård uppvaktning, eller som Janne sa "en mitt-6 måste ha nån som hänger på ryggen för att det ska funka, rena lägen går inte".

Ni hör ju att det som vanligt är skön stämning på träningen. I övrigt, även om det var ett pass för att mest få löpa så är det helt galet att se vad de klarar göra i full fart, löper som tokar och ändå sitter passningarna stenhårt precis där de ska. Det är inte konstigt att motståndare inte vill att Guif ska kontra på dem :)

Gert fixar bollarna

Träningen med boll han inte ens börja innan Gert fick skäll för att bollarna var för dåligt pumpade, han har det inte lätt alltså :)


RSS 2.0